Ако харесваш пънк, примесен с цигулка и акордеон и балкански ритми, Gogol Bordello са точно за теб! Ексцентричната групата, чийто вокал Юджийн Хъц има украински корени, взема влияние от рока, до  циганската музика. Такава е и атмосферата на техни концерти – непредсказуема, стихийна, енергична – „като циганин на автопилот“.

„Не става въпрос музиката просто да бъде изсвирена на концерт. Техничното изпълнение никога не ме е вълнувало особено, Преживяването с публиката е алхимично, разказване на история, малко психеделия за цвят“ – разказва Хюц. – Вярвам, че създаването на атмосфера за хиляди хора всяка вечер е преживяване, където техните социални, расови и изобщо всякакви различия се разтварят в общата еуфория“

Бандата се събира не другаде, ами в българско заведение в Ню Йорк, наречено „Мехната“. Годината е 1999г, а публиката – предимно редовни клиенти. Следват участия по сватби и местни клубове, а колоритното им звучене бързо става лесно разпознаваемо и привлича феновете. И от концерт на концерт(групата е известна с непрестанните си изяви) се трупат седем албума зад гърба им, последният от които – „Seekers and finders“ излиза през 2017г.

Не закъснява и вниманието на филмовата индустрия. През 2009г. излиза документалният филм „Gogol Bordello Non-Stop“ и в него се разказва за прехода от ъндърграунд сцената до големи фестивали и концерти. И с тяхната музика се разглежда съвременната естетика на пънка. Юджийн Хъц не се ограничава само артистичния си талант само в музиката – снима заедно с Илайджа Ууд във филма „Светлината на миналото“.

Провокативни и артистични, те имат участия в САЩ, Украйна, Чехия, Русия и много други. Най-накрая имаме възможност да подскачаме на „Start wearing purple“, без да се налага да напускаме страната. „Gogol bordello“ ще се вихрят на 30 май в Интер Експо Център.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=SkkIwO_X4i4

Comments

comments