Свикнали сме да гледаме картини, чието съдържание да представлява хора (портрети), природа и вази с плодове (натюрморт), черно-бели скици с графики. Цветните изображение винаги радват окото. Една пълна идилия с разцъфнали дръвчета, пеещи птички и жарещи слънчеви лъчи.

Сякаш обаче една природна стихия – малко по-разбушувал се вятър, който да промени облика на прекрасното дръвче, един по-тъмен облак, който да закрие яркото слънце, една капка дъжд, която да прогони красивата птичка, е достатъчна, за да „загрози“ иначе перфектната картина. Защо? Нима бурята не може да бъде красива? Нима не може да се порадваме на стихиите, които сякаш припомнят на човека, че никой не може да се сравнява с майката природа? 

Не е нужно картината да е цветна и всичко в нея да е в идилия, за да бъде красива. Мрачното, зловещото, мистериозното – те също могат да бъдат превърнати във впечатляващо изкуство. Защото понякога „грозното“ може да бъде много по-красиво от красивото. Представяме ви артисти, които предпочитат тъмнината пред светлината: 

Ф.Карьон 

снимка: curioustendency

Ф.Карьоне от Хюстън, Тексас. Неговото изкуство е сгодено за духовете. Предпочита да твори, като използва мрачното, и дори понякога зловещото, за акцент върху изображенията си.

Рейчъл Грейвс  

снимка: curioustendency

е от Портланд, Орегон. За разлика от повечето хора, които не желаят да сънуват кошмари и се боят от тях, тя иска именно това, защото по този начин се вдъхновява.

Мирко Севич 

снимка: curioustendency

е роден на 24 април 1954г. във Велика Кладуса. Той пък е мотивиран събития, които се случват преди и по време на война, което оставя своя особен отпечатък върху него и изкуството му. Твърди, че съобщението, което творбите му гласят е, че хората са загубили това, което разделя човечността от враждебността.  

Уно Моранес 

снимка: curioustendency

е артист, който притежава колкото невероятен, толкова и странен талант. Това, което твори е още по-внушително, защото го прави чрез т.нар. „пиксел арт“, което е форма на дигитално изкуство, създадено чрез използване на растерни софтуерни графики. 

Т. Ягодински 

снимка: curioustendency

е човек, който се вдъхновява от паранормални събития и истории. Особено заинтересован е от вещерството и магьосничеството. 

Comments

comments