Депутатите приеха и Закона за личната помощ

Единодушно – със 143 гласа „за“ депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. След 189 дни – палатковият лагер край парламента беше премахнат от майките на деца с увреждания. Според новия закон личната помощ ще се предоставя на базата на индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднение на хората с увреждания.

  • Конкретните параметри на новия закон:

За следващата година социалното министерство ще разполага с 347 млн. лв. за реализиране на различни политики в подкрепа на хората с увреждания, като държавата ще плаща за часовете на личните асистенти в зависимост от индивидуалната оценка на потребностите. Базата ще бъде решението на ТЕЛК. Хората ще имат право от 15 до 168 часа месечно за личен асистент. За 1 степен – до 15 часа месечно; 2 степен – до 42 часа месечно; 3 степен- до 84 часа месечно и 4 степен – до 168 часа месечно.

Заплатата на личните асистенти през 2019 г. ще е равна на минималната, а с годините  тя ще се увеличава, като право  на помощ по новия закон ще имат хората с увреждания до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ, а също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.

В утрото на 6 декември…

Сутринта на 6 декември майките на деца с увреждания дойдоха в Народното събрание с надежда – чаканият от години Закон за личната помощ да стане факт. Два часа продължиха дебатите – по-малко по текстовете, повече за присъствието в Пленарната зала.

„Няма да получите регистрация от БСП, тези хора са важни за нас и ние затова сме внесли този закон“, заяви Георги Свиленски от „БСП за България”.

В крайна сметка дойде дългоочакваният момент за гласуване. След вота имаше и благодарност.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че с приемането на този закон България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен закон за личната помощ и това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания.

Хасан Адемов от ДПС и председател на комисия в НС благодари на всички, които направиха възможно каузата „Лична помощ” от страдание през надежда да се превърне в реалност.

Равносметката направиха майките и омбудсмана. Като „победа“ – така определиха днешния ден.

Мая Манолова – омбудсман: Това е изстрадан закон от едни смели жени -майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива и ако човек вярва в нея.

Вера Иванова – майка от инициативата „Системата ни убива” сподели, че „Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни”. Бих благодарила от наше име на”системата”, защото тя ни направи толкова устойчиви, колкото сме”, заяви друга майка от инициативата.

Палатковият лагер ще се премести пред Здравното министерство

Радостта от поредната победа над системата се пренесе край символа на протестите – палатковия лагер.

След 189 дни палатковият лагер на служебния вход на Народното събрание беше развален. Сега той се мести пред Здравното министерство докато реформата за хората с увреждания не бъде доведена докрай.

Новият закон  ще влезе в сила на 1 януари 2019 година, като личната помощ ще започне да се отпуска от 1 септември догодина.

Източник: БНТ, снимки:Facebook

Comments

comments