Храмът Ротко 

 

Храмът Ротко не е сред най-популярните дестинации в Щатите и по-специално – Хюстън, Тексас. Основан е от Джон и Доминик де Менил. Едва ли би заинтересовал хората, освен ако не беше сериозно произведение на модерното изкуство. Архитектурата е доста интересна и умно изработена – осмоъгълник и гръцки кръст, които създават усещането за египетска гробница.

Най-значимото е, че могат да се видят произведения на художника Марк Ротко. Братята де Менил го наели, за създаването на медитативно пространство с негови картини през 1964 година. Всичките са абсолютно черни, но с различен цветен оттенък. Целта била да са характерни изцяло за обекта.

Rothko Chapel with Broken Obelisk (artist: Barnett Newman, 1967), Houston, TX

Планът преминал през различни промени и ревизии, Ротко работил с различни архитекти, но така и не успял да доживее цялостното откриване. Самоубива се в нюйоркския си апартамент през 1970 година, като резултат от дългогодишната му борба с депресия. Тези картини също показват мракът в душата на твореца. Посетителите на храма, редовно го питали „къде са картините?“ както казва самия Ротко. Той, обаче обяснява и че, това което символизират произведенията – са „нормални човешки емоции“. Въпреки семплотата на рисуването им, те са провокативни и докарвали посетители до сълзи. Нещо, с което Ротко се гордеел много.

Comments

comments