Васил Василев – Васо завършва ВТУ „Св. Кирил и Методий” със специалност живопис в класа на проф. Александър Терзиев през 1994г. Носител е на редица национални награди и активно участва в самостоятелни и колективни изложби в страната и в чужбина. От години живее и работи на самостоятелна практика в Есен, Германия.

В момента художникът е съсредоточен върху новата си серия от картини. Ще я нарече „Откровения”. Стреми се да бъде искрен в създаването на това, което един ден ще покаже пред публиката. Субектите в неговите картините, всички хора, предмети, включително и самата природа притежават много слоеве. Има тъмна страна и светлина, част от неговия вътрешен свят, които показва открито, а други пластове са скрити и очакват да бъдат намерени…  Заедно в тази комбинация, се създава красотата на това, което е неговата завършена личност.

„Нейната мечта“

„Искрено  се  надявам , че зрителят ще види и ще интерпретира картините ми или части от тях по различен начин, всеки път, когато ги преживява.” – споделя Васо пред София Прес.

Идеите си генерира в самия процес на рисуване, изправен пред изчистеното бяло платно: „Непредсказуем е характера на наслояването на материалите,  те покриват но в същото време и подчертават области, концепции или метафори”. Всяка стъпка ще бъде реакция на предната. Така се получава едно постоянно изграждане на образите и разчупване на формата на неговите картини. Вълнението на повърхността се провокира пропорционално на слоевете боя, които се наслагват върху нея. Това е вечната метафора за хората, за това как сме оформени, за преживяното под някаква или друга форма. Васо използва различна прозрачност между слоевете, така че боите да преминават, но следите отдолу да се виждат и да подхранват новите пластове.

„Флора“

„Моето намерение е да постигна баланс между реда и хаоса, светлината и тъмнината, традицията и изразяването… Винаги търсейки баланса, както се стремя да го правя и в живота си” – заключва той.

Представяме ви галерия с картини на Васил Василев – Васо.

„Бяг през времето“
‘Зимен ден в Лайден“
„Мост през времето“
‘В моето студио“
„Без заглавие“

Comments

comments