Българските граждани са на едно от последните места по посещаемост на културни събития на живо в Европа, сочи статистика на Евростат.

В последните 12 месеца българите, които са присъствали поне четири пъти на концерт, спортно събитие, театрална или балетна постановка са едва 6.7%. В статистиката са включени данни за 32 държави, като България се нарежда на 30-то място, следвана от Гърция и Полша.

Еднакъв процент се наблюдава само при северната ни съседка – Румъния. Най-голям интерес към културните мероприятия проявяват шведите, като застават на челна позиция със завидните 37%. Що се отнася до Европейския съюз, изчисленият процент за 28 държави е 13.6 на сто.

Проучването гласи, че склонни да се включат в културни дейности са главно хора с висше образование, докато тези, придобили по-ниска квалификационна степен посещават театралните салони и концертните зали все по-рядко.
Сред факторите, които възпрепятстват присъствието на събития на живо, често са липсата на средства и време. Не е грешно да се твърди обаче, че не са рядкост и случаите, в които самата държава слага бариери пред своите граждани и желанието им да водят активен културен живот.
Извън пределите на столицата се осъществява едва 20% от културната дейност, твърди “Bloombergtv.bg” На практика, дори и да са склонни редовно да посещават театъра, живеещите в провинцията почти не получават такава възможност.

Пресен пример за възпирането на културнo събитие e отмяната на ежегодния фестивал “Solar Summer” в Слънчев бряг. Тази година, за съжаление на много, фестивалът, който събира на едно място световноизвестни изпълнители и фенове на електронната музика от страната и чужбина, няма да се проведе. Причината са извършените от вицепремиера Валери Симеонов проверки и последвалите наложени санкции в курорта Слънчев бряг.

Като резултат от пропадането на фестивала са налице множество отменени резервации и разочаровании туристи.
Все още не е ясно какви ще са загубите и по какъв начин спъването на “Solar Summer” ще намали посещаемостта на курорта. Според министъра на туризма Николина Ангелкова обаче дестинации като Слънчев бряг са от изключителна важност за икономиката на страната и след проверките предстои усилена работа в полза на тяхното развитие.

Comments

comments