Вместо фалшиви новини или алтернативни факти, основната опасност днес са селективни или избирателните факти. Селективните факти са „истински“ факти, които само ни разказват част от историята и те влияят върху нашите възгледи по всеки въпрос от контрола на оръжието до ислямския тероризъм до свободната търговия.

 

Медиите, социалните медии и избирателните факти

Повечето от нас използват новините, за да ни помогнат да вземем лични решения. За нещо като тероризма тези решения варират от това колко сме уплашени, до това какви предпазни мерки трябва да се вземем, как да решим какво да поискаме от политическите лидери. Източниците на новините имат за цел да обхванат – по думите на главния редактор на „Ройтерс“ – „фактите, от които се нуждаем, за да вземем добри решения“.

Но новините трябва да ни ангажират да ги прочетем. Селективните факти се случват, защото новините и компаниите за социални медии се фокусират предимно върху интересите на своите читатели. Медийните организации увеличават максимално броя на читателите и увеличават печалбите си, като създават и споделят съдържание, което техните читатели искат да четат. Ако сте журналист, вие сте стимулирани да пишете статии, които получават много мнения и са „новинарски“, като по този начин помагат на вашата публикация да печелите пари чрез рекламни приходи. Когато тези „ангажирани“ статии се публикуват, социалните мрежи като Facebook и Twitter използват данни от ежедневния ни избор на медии, за да определят коe „подходящо“ съдържание да ни покажат впоследствие, като тяхната цел оснвен всичко останало е да увеличат времето, прекарано в приложенията им.

 

Като читатели също страдаме от това, което се нарича „пристрастие към потвърждението

Ние сме склонни да търсим новинарски медии и публикации в социалните медии, които потвърждават нашите виждания. Селективните факти се появяват точно по тази причина. Когато се опитваме да увеличим максимално читателността и приходите, новините и социалните мрежи избират съдържание, което тяхната аудитория иска да прочете – и каквото и да е съдържанието, което аудиторията избира, вероятно ще потвърди съществуващите им изгледи. Алгоритмите на издателя и социалните медии научават какво иска да чуе аудиторията, дава ги и селективният цикъл продължава.

Медийните организации следователно съзнателно се съсредоточават върху това, което читателите искат, а не това, от което се нуждаят, за да вземат най-добрите решения – въпреки че повечето от нас използват новини за последната цел. Сам Зел, бивш главен изпълнителен директор на „Трибюн“,  казва на своите журналисти: „Трябва да ми помогнете като бъдете журналисти, който се фокусира върху това, което читателите искат и по този начин генерирате повече приходи“, пише изданието Quatrz.

В миналото може би сме мислили за новини като огледало за това, което се случва в света. Днес трябва да мислим за новините като за огледало на нашите собствени вярвания – и е време да се погрижим добре.

 

Селективните факти са по-опасни от фалшивите новини

Селективните факти са по-лоши от окончателните фалшиви новини, защото те са широко разпространени и по-трудни за оспорване, отколкото ясно фалшивите изявления. Сравнете колко по-лесно е да отхвърлите съдържание, което бързо се оказва невярно, отколкото да отхвърлите аргумент, когато подкрепящите факти са верни.

Имайки факти, независимо колко едностранчиви, ние се мислим за прекалено уверени, че знаем какво става. Проучванията показват, че когато видим факти, които по-късно се оказват погрешни, все още оставаме уверени в нашите убеждения. Други проучвания показват, че ще бъдем особено благоприятни за фактите, когато те са удобни за нас.

Например, свободната търговия предоставя предимства и недостатъци на европейската икономика. Тя намалява цените и позволява на компаниите да останат конкурентоспособни на световната сцена, но също така може да бъде в ущърб на определени работни места и да разруши общности, които зависят от определени отрасли. Тези факти за свободната търговия са верни – но в зависимост от коя общност или от работническата класа сте, по-вероятно е да имате различна преценка.

 

Как да премахнете избирателните факти

От читателите зависи да коригират колко преобладаващи селективни факти има в нашите публикации, които четем. За да вземате добри решения в тази епоха на социалните медии и персонализираните новини, трябва да осъзнаете, че селективните факти ни заобикалят. Само защото смятате, че сте добре обоснован човек, не означава, че не сте случайно закачени в алгоритмичен балон. Ако целта ви е да вземате добри решения за вашето семейство, вашата общност или вашата страна, трябва съзнателно да работите, за да получите представителен набор от факти.

 

Ето някои съвети за това.

Първо, сложете всякакви новини, които четете – дори когато вярвате, че е 100% фактически – в контекста. Запитайте се коя важна информация може да липсва и как това влияе върху изводите, които бихте могли да направите. Обикновено едностранчивите аргументи, които не признават недостатъците си,  показват ясно, че са селективни факти.

Второ, следвайте хората онлайн, с които не сте съгласни – и не само защото искате да разберете „другата“ страна. Екстремните позиции са най-лесният начин да се откроите в социалните медии, но те не винаги представляват широк поглед, затова се уверете, че всички противоположни мнения, които четете са внимателни, а не възпалителни.

Трето, изисквайте повече от другите. Посочете избирателните факти, когато ги виждате в социалните медии; приятели със сходни възгледи са много по-склонни да се убедят взаимно в пристрастност, отколкото да бъдат атакувани от външни лица. Накарайте медийните организации, особено социалните мрежи и техните рекламодатели, да направят повече за селективните факти, а не само за фалшивите новини. Има прости дизайни и алгоритмични корекции, които не изискват явна редакция.

 

Когато четем новините, трябва да разберем стимулите зад това, което се покрива: Новината не е представа за това какво се случва в света – това е най-интересната позиция за публиката на дадената медия.

Ако старите медии бяха комунистически магазин за хранителни стоки с абсурдно ограничен избор, днешните медии са блестящ Вегас бюфет, създаден, за да задейства всяка наша слабост – и трябва да се научим как да консумираме по-балансирано ястие.

 

 

 

Немил Далал, Qz.com

Comments

comments