снимка: IMBD

Пабло Пикасо е един от най-знаковите художници в историята на изкуството. Неговите творения са известни по цял свят, което автоматично го прави обект на интерес. Има информации от живота му, които са всеизвестни, но има и такива, които са не толкова разпространени. Представяме ви любопитни факти за него:

Пикасо има цели 23 имена. Вече сме споменали в друг наш материал тази информация, но не сме разяснили подробности около необичайния избор за име. Всъщност той е кръстен на различни светци и роднини, а „Пикасо“ е от майка му – Мария Пикасо. Относно пълната форма на името му, както вече съм казвал – то, само по себе си, е достатъчно за отделна статия. 

Акушерката е помислила новородения Пабло за мъртвородено. Светът е бил много близо до угрозата да не получи един от големите си подаръци – Пабло Пикасо. При тежкото раждане на гениалния художник, акушерката вярвала, че той не е оцелял. Оставила го на една маса, за да провери състоянието на майката. Трябва да благодарим на чичо му – докторът Дон Салвадор, който го спасил. А начинът, по който успял да установи, че бебето е живо е бил повече от щастлив. Тогава хората често пушели, а Дон Салвадор не бил изключение. След трагичната развръзка (в която вярвали) запалил цигара и издишал в лицето на малкия, безпомощно лежащ Пабло. Бебето веднага направило гримаса, като по този начин се установило, че е напълно здраво.

Първата дума, която Пабло е изрекъл, била: молив (на испански -„piz“, съкратено от „lápiz“). Случайност? Едва ли. Явно наистина, поне при Пикасо, човешката съдба е начертана още от самото начало.

снимка: pinterest

Първата рисунка на Пикасо – когато е бил на 9. Той завършил първото си творение още преди изминаването на десетилетие от началото на съществуването му. „Пикадор“ – човек, който язди бик, по време на борба с бикове. 

Ужасен ученик. Точно такъв бил Пабло. Разбира се, от артистична гледна точка, е бил много пред останалите. Но пък е мразел да му казват какво да прави и често е бил наказван. Самият той пък споделя, че е харесвал тези „наказания“, защото е оставал сам със себе си и е имал възможност да твори на спокойствие. 

Първа работа. Първият договор, който Пикасо е подписал за работа, е бил в Париж. Пер Менак продавал картини и се съгласил да плаща на Пабло по 150 франка на месец. 

Пикасо откраднал Мона Лиза? Колкото и абсурдно да звучи, щом картината на Да Винчи била открадната през 1911г, един от заподозрените бил именно Пикасо. Полицията първо задържа приятел на Пабло, който посочва него като виновник, което води до задържането и на великия художник. По-късно обаче и двамата биват освободени. 

Марк Шагал е бил много близък приятел на Пабло Пикасо. Не много известно за обществеността било приятелството между двама от най-значимите художници за века.

Пикасо е бил погребан, след като умира на 91-годишна възраст, в земите на френски замък, който самият той закупил като на шега през 1958г.. Постройката се намира на юг, във Франция.

Comments

comments