На 13 септември от 19:00 часа в Аукционна къща „Енакор“ ще се открие самостоятелната изложба на Катя Николова. 

През 1785 г. английският философ и социален теоретик Джеръми Бентан проектира Паноптикум – конструкция, която позволява на един надзирател от една гледна точка да наблюдава по всяко време всички затворници, без те да знаят, дали в действителност биват наблюдавани в конкретния момент. 
Това чувство за невидима вездесъщност Бентан описва като безпримерен до момента начин за придобиване на власт над съзнанието.

Именно един паноптикум от образи – трагични и комични – представя в изложбата си „Малки истории от старата провинция“ свищовската художничка Катя Николова, ученичка на един от доайените на Русенската живописна школа – Кирил Станчев.
Картините – спомени от изчезналият свят на градската провинция – разкриват състояния на духа, сякаш уловени от всевиждащо око – това на своя създател / наблюдател. Представените близо 25 живописни платна прецизно изследват образа с използването на различни техники (акварел, гваш, туш и масло) и отправят показа за бавно гледане.

Изложбата “Малки истории от старата провинция“ можете да посетите между 13. и 27. септември в галерията на аукционна къща „ЕНАКОР“ в София на ул. Денкоглу 30. 

Comments

comments