След като няколко жени обвиниха, кандидата от Републиканската партия за място в Сената, Рой Мур в сексуални посегателства, той бива изоставен от лидерите на републиканците в Конгреса и от много сенатори от партията си. Принуден да се оттегли от позицията си, Мур бързо губи положението си.

От друга страна обаче стои Доналд Тръмп с най-малко 17 обвинения за сексуален тормоз, които биват упорито отричани по време на предизборната му кампания.

Твърденията на жените са различни и се разпростират в три десетилетия.

Кампании уповаващи се на хаштагове включващи #MeToo  (#АзСъщо) и #MeAt14 (#АзНа14) дават възможността на хиляди жени да се обявят срещу сексуалните посегателства и тормоз. След като се появява и хаштагът #TrumpToo (#ТръмпСъщо), повече хора започват да се замислят каква е възможността обвиненията срещу президента да са верни.

 

Какви са историите на 17-те жени, обвинили настоящиящия президент на САЩ

  1. Джесика Лийдс (1980-та)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване)

Миналата година, Джесика Лийдс, 75, разказва пред Ню Йорк Таймс за нападение, което Доналд Тръмп е извършил по време на полет до Ню Йорк през 1980-та.

Тя споделя, че след като са поговорили, Тръмп започнал да я докосва по гърдите и да се опитва да се добере до полата й.

Джесика твърди, че не е сигнализирала за случката на никого, тъй като й се сторило нормално. „Търпяхме го с години„, казва тя пред Таймс. „Бяхме учени, че ние сме виновните за подобен вид неприемливо поведение„.

Миналият месец, жената споделя недоволството си от факта, че холивудският продуцент Харви Уайнщайн е бил обявен за виновен, а Тръмп продължава дейността си необезпокоявано .

2. Ивана Тръмп (1989-та)

Сексуално нападение (несъзнателен контакт)

По време на развода, първата жена на Тръмп, Ивана, описва събитие от 1989, при което той е упражнил физическо насилие върху нея. Детайлите са оповестени публично през 1993 година в биографията на Тръмп, след като са били потвърдени от две нейни приятелки.

Според книгата, Тръмп се ядосал на Ивана, след като претърпял процедура за премахване на плешиво петно от пластичен хирург, който тя му препоръчала. Той насилствено отскубал коса от главата на жена си и после правил секс с нея, като я е накарал да се чувства „насилена“. Хърт твърди, че тя е прекарала нощта плачейки, заключена в банята, а когато сутринта се натъкнала на Тръмп той я попитал „боли ли?“.

Доналд отрича обвиненията, а Ивана по-късно смекчава думите си, твърдейки, че не иска те да бъдат приемани в буквален или криминален смисъл.

През 2015, Майкъл Коен, адвокат на Тръмп, се изказва неправилно по въпроса, казвайки, че „не може да изнасилиш съпругата си“. ( докато всъщност съществува случай на семейно изнасилване в Ню Йорк, който е приключил през 1984г.)

Ивана променя историята си още един път през 2015г. за CNN:

„Наскоро прочетох коментари свързани с мен и отнасящи се за събития, случили се преди повече от 30 години по време на напрегнат момент от развода ми с Доналд. Историята е напълно безсмислена. Аз и Доналд сме добри приятели, отгледахме заедно три деца, които обичаме и с които се гордеем. Не изпитвам нищо друго освен любов към него и му пожелавам късмет на кампанията. И между другото, от него ще излезе много добър президент!“

3. Кристин Андерсън (1990-та)

Сексуално нападение (несъзналентелно докосване)

Фотографката, Кристин Андерсън разказва, че е стояла на диван с приятели в претъпкан клуб в Манхатън, когато усетила нечия ръка под полата си.

Просто избутах ръката, обърнах се и се огледах, а след това с приятелите ми се махнахме от там„, разказва тя пред CNN. Веднага разпознава извършителя заради „отличителните му черти„- косата и веждите. „Доналд е отвратителен. Всички знаем, че Доналд е отвратителен. Нека просто да забравим“.

4. Джил Харт (1992-ра)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване)

Джил Харт среща Доналд Тръмп през 1992-ра година, докато излиза с един от неговите бизнес партньори – Джордж Хюрей. По време на дело през 1997 година, Харт твърди, че Тръмп е правил коментари, които са я накарали да се чувства неудобно и са я обидили. „Тръмп многократно поставял ръката си върху краката на ищеца и нарушавал физическата и психическа неприкосновеност, като се опитвал да докосва интимните части на ищеца„, се пише в жалбата.

Следват редица подобни събития, чиято кулминация е през 1993-та година, когато Харт е на бизнес среща в клуба на Тръмп във Флорида. В преписката на Харт, тя твърди, че той не й позволявал да си тръгне и насилствено я вкарал в леглото, където упражнил нежелан сексуален акт, представляващ опит за изнасилване.

По-късно Харт отхвърля обвиненията и започва връзка с Тръмп, а когато журналисти я попитали защо започва връзка с мъж, който е обвинявала в изнасилване, тя отвръща : „това се случи по време на развод, бях изплашена и не знаех какво да правя„.

Говорителят на Тръмп, Хикс, казва на журналистите, че „Тръмп отрича всички твърдения на Харт„. По това време са били извадени на показ и имейли, които те двамата са си разменяли, включително съобщения, в които Харт предлага на Доналд да стане негова лична гримьорка и фризьорка.

През годините Харт се придържа към обвиненията си.

5. Кати Хелър (1997-ма)

Целувка

 

Кати Хелър разказва пред изданието Гардиън за събитие от 1997 година, когато присъствала на празненство по случай Денят на майката. Тя била там със съпруга си и трите им деца, когато Тръмп минал да ги поздрави. Хелър казва, че му подала ръка, но той я придърпал и се насочил към устните й .

След като обвиненията срещу Уайнщайн стават публични, Хелър споделя пред Вашингтон поуст, че се чуди дали фактът, че обвинителите на продуцента са известни личности е това, което е спомогнало той да бъде обявен за виновен. „Ще видим какво ще стане с Тръмп. Никога не е късно„, коментира тя.

 

6. Храм Тагърт Макдауъл (1997-ма)

Несъзнателно целуване

Когато е на 21 години, Храм участва в конкурса „Мис САЩ“. По нейни думи, именно тогава републиканският кандидат я целува най-малко два пъти без разрешение.

Тръмп я придърпал и целунал по устата. Случката се повторила при нейно посещение на Кулата на Тръмп, когато той я привествал с целувка и то пред други хора. Пред NBC News, Макдауъл споделя, че би приветствала така само някой, с когото е имала връзка.

7. Марая Биладо (1997-ма)

Воайоризъм

Мис Тийн САЩ 1997, разказва, че Тръмп е влязъл в пробната преди конкурса, докато момичетата са се преобличали.„Спомням си колко бързо си наметнах роклята, а той промърмори нещо от рода на: „не се притеснявайте момичета, виждал съм всичко„, разказва Биладо пред Buzzfeed.

8. Карена Вирджиния (1998-ма)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване)

Инструктурката по йога разказва, че Тръмп е опипал гърдите ѝ и е направил странни коментари по време на среща в Куинс. На конференция миналата година тя разказва, че докато е чакала да я приберат след тенис мач, Тръмп се приближил до нея с група мъже.

Бях изненадана, когато го чух да ме коментира с другите мъже„, споделя тя като допълва, че са говорили за нейните крака и външен вид като цяло. „Той се приближи и ме хвана за ръката. С тази ръка докосна и гърдите ми. Бях в шок, а той само повтаряше не знаеш ли кой съм аз?“

Вирджиния разказва, че се е срамувала и обвинявала с години за случилото се.

9.Бриджит Съливан (2000-та)

Воайоризъм

Бившата Мис Ню Хампшър разказва, че през 2000 година Тръмп нахлува в пробните на конкурса докато участничките са голи.

През октомври миналата година Тръмп проговаря за описаното от Съливан поведение:

„Най-смешно е това, че преди шоу винаги проверявам какво се случва зад колисите, където всички се обличат и гласят. Знаете, че там не се допускат мъже, но като организатор на конкурса аз имам това право, тъй като се налага да го инспектирам. Правя това, за да съм сигурен, че всичко е наред. Нали знаете, роклите, хората…“

10.Таша Диксън (2001-ва)

Воайоризъм

Бившата Мис Аризона, Таша Диксън, също обвинява Тръмп във воайоризъм. „Първото ни представяне пред него беше докато бяхме на проби на роклите и бяхме полуголи. Той просто нахлу, нямахме й секунда да се наметнем или прикрием. Някои момичета бяха топлес, а други голи.“ Тя споделя, че това му поведение притеснява момичетата.

Собственикът идва докато сме голи или полуголи в едно нестабилно емоционално състояние, а после и неговите асистенти се появяват, насърчавайки ни да говорим с него, да привлечем вниманието му.“

11. Минди Макгилирай (2003-та)

Сексуално нападение 

На 24 януари 2003 година, Минди придружила приятеля си Кен Давидоф на курорт „Мар-а-Лаго“.

Тя разказва, че била зад сцената, когато усетила как някой я сграбчва отзад. Когато се обърнала, Доналд бързо отместил поглед и избягал. Тя не искала да прави сцени и да създава конфликт и премълчала случилото се. На въпроса дали това би могло да е инцидент, Минди отвръща, че е сигурна, че не е.

12. Рейчъл Крукс (2005-та)

Несъзнателно целуване

 

Рейчъл е една от първите жени, които говорят публично за насилието наложено от Тръмп. Тя е рецепционистка в „Тръмп Тауър“ в Манхатън, когато се натъква на Доналд пред един от асансьорите. По нейни думи те се ръкостискат, след което Тръмп започва да я целува. Крукс споделя, че се е почувствала зле от факта, че за него служителите му са толкова незначителни, че може да си позволи подобно държание.

 

13. Наташа Стойнов (2005-та)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване и целуване)

През декември 2005-та, Наташа прави фотосесия и интервю за годишнината от сватбата на Мелания и Доналд. Тръмп я развежда в „Мар-а-Лаго“, когато се озовават сами в една от стаите. Той започнал да я целува, докато иконома на президента не нахлул минута по-късно.

Шест човека свидетелстват, след като тя им разказва за случката. От друга страна, кампанията на Тръмп нарича разказа на Наташа „измислена история“.

Адвоката на Мелания се обръща лично към Стойнов след публикацията й, като настоява, че твърденията са „фалшиви и изцяло измислени„.

14. Джесика Дрейк (2006-та)

Несъзнателно целуване

Актрисата на филми за възрасти разказва, че е на голф турнир, когато среща Тръмп. Тя споделя на репортери, че Тръмп флиртувал с нея и я е попитал за номера й. По-късно той поканил Джесика в апартамента си, където тя отишла с други две жени, за да не е сама. По нейни думи, когато те отишли той ги „награбил и целунал“ без да попита за разрешение.

Тръмп, разбира се, отрича тези обвинения като се уповава на факта, че тя е порно актриса, което според него „сякаш я подкопава„.

15. Нини Лаксонен (2006-та)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване)

Бившата мис Финландия разказва пред национален вестник, че Тръмп я е докоснал преди появата им в Късното шоу на Дейвид Летърман през 2006 година.

Преди шоуто ни снимаха фотографи пред сградата. Тръмп стоеше до мен и изведнъж той просто ми сграбчи дупето. Той наистина го направи. Не мисля, че някой забеляза, но си спомням, че се намръщих и си помислих „какво се случва“?

16. Самър Зервос (2007-ма)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване и целуване)

През октомври тя обвини магната, че и е отправил нежелани сексуални намеци през 2007 година, когато се срещнала с него, за да обсъди възможността да бъде наета на работа. Тръмп категорично отхвърли твърденията ѝ, като я нарече лъжкиня и търсачка на слава.

През януари, адвокатката Глория Алред подава жалба от името на Зервос, в която се твърди, че тя е бил била била притисната от президента неведнъж. Той я е целувал, докосвал е гърдите  ѝ и е търсел интимен конакт с нея.

17. Касандра Сиърлес (2013-та)

Сексуално нападение (несъзнателно докосване)

Във Фейсбук пост миналият юни, Касандра Сиърлес, бивша участничка в Мис Вашингтон 2013, казва, че Тръмп се е отнасял към състезателките като към „добитък“.В коментарите се включват и останалите момичета, които също споделят своите истории.

 

Тръмп продължава да отрича

По време на пресконференция, говорителката на Тръмп, Сара Сандърс, отново бе попитана за обвиненията срещу президента.

„Това ли е официалната позиция на Белия дом, че всички тези жени лъжат?“

„Да, от самото начало бяхме ясни и президентът говори за това.“- отговаря Сандърс.

Comments

comments