През 60-те години Стив Шапиро улавя някои от най-вдъхновяващите образи на Движението за граждански права – от Мартин Лутър Кинг младши, обединявайки се с колеги активисти по време на историческия поход Селма до образа на мотелската стая само часове след него убийство.

През 60-те години Шапиро работи на свободна практика за списание Life и по този начин се озовава в движението за граждански права. След като прочита статия на Джеймс Балдуин „The Next Time“, есе за расата в Америка,  Шапиро поставя снимка на автора и активист в LIFE и започва да пътува с него на из Харлем, Северна Каролина , Мисисипи и Ню Орлиънс.

Едно удивително изображение от тази серия показва „Балдуин“ в Луизиана, което се издига пред знака на местния магазин за сладолед, докато бял служител на магазина подозрително наднича през щорите. Изображението – заедно със снимките на Дейвид Бауи, Самюел Бекет и Робърт Ф. Кенеди – е включено в изложба „Heroic Times“ на 27 януари в галерия Хауърд Грийнбърг в Ню Йорк.

За пътуването си, Шапиро споделя: „Видях един свят, който не познавах добре, тъй като бях така нареченият Ню Йоркър. Заинтересувах от движението за граждански права и започнах да получавам задачи от LIFE и други списания, да следя какво се случва. Това завърши с похода на Селма и убийството на д-р Мартин Лутър Кинг младши“.

Снимките на Шапиро от прочутото пътешествие през 1965 г. са особено емоционални. Тези сцени идват от третия и последен опит на активистите за граждански права, които пътуват пеша от Селма, Алабама до столицата на Монгомъри, настоявайки за афро-американски права на глас. Първият опит на 7 март  завършва с полицейско насилие, което потъва в историята като „Кървават неделя“. Вторият опит, два дни по-късно, вече с присъствието на Кинг, също приключва преждевременно.

Една група от над 3000 души накрая напуска Селма на 21 март, този път, защитена от членовете на Националната гвардия. С това събитие Шапиро ще помогне за обезсмъртяване за LIFE. Фотографът носи със себе си около четири или пет различни камери Nikon, позволявайки му да превключва между черно-бял и цветен филм.

 

„По време на този протест забелязах, че Мартин Лутер Кинг младши сякаш гледаше в тълпата с усещане за нещо. Той получаваше смъртни заплахи и мисля, че усещаше, че нещо може да му се случи по всяко време“, споделя фотографът.

Последната задача на Шапиро за „Life“, свързана с краля, е трагична: списанието го изпраща в Мемфис, за да заснеме последствията от убийството му на 4 април 1968 г. „Когато отидох там, за пръв път отидох в пансион, откъдето беше стрляно „, спомня си той. – „На стената имаше мръсен пръст и беше очевидно, че нападателят е стоял във ваната, когато е стрелял“.

„Снимах това и после отидох в мотелската стая, в която настанен Кинг. Имаше калъф за аташе, книги, чаши за кафе – и тогава образът му се появи на телевизионния приемник. Животът на пионера за граждански права може би е приключил с трагедия, но неговият дух все още се преобръща“, казва Шапиро. Този елегантен образ със своите светски подробности, малка картонена кутия с мляко, някаква храна, копие от книгата на Кинг от 1963 г., са в противоречие с  живота и наследството на самия човек.

Comments

comments