Огледалце, огледалце на стената, коя е най-красива на земята?“ Колко често сме си повтаряли тази фраза от ивестната за всички ни приказка? „Момичето в огледалото“ на Норман Рокуел със сигурност ще е конкурент в надпреварата със Злата мащеха, тъй като е красиво момиче, с кафява коса и бяла рокля. От всички творби на Рокуел, тази може би е най-красивата, заредена с абстрактна атмосфера, въпреки че е фигуративна.

Въпреки красотата на картината или по-скоро точно заради нея, нещо много дълбоко се усеща в творбата, а именно погледът на момичето. Тя гледа себе си и анализира собственото си лице. Челото ѝ, леко набръчкано, изглежда притеснено. Каква ли може да е причината, поради която това малко красиво момиче е разтревожено?

Преди да разгадаем тайната, нека ви запознаем с Норман Рокуел. Роден е през 1894 година в Ню Йорк. Започва да изучава изкуство още като тийнейджър. Илюстрова списания на много ранна възраст, като скоро става и илюстратор на The Saturday Evening Post, американско седмично списание, публикувано за пръв път през 1821г. Работата му там допринася до голяма степен за популярността и престижа му.

Забележителният стил на Рокуел.
Въпреки този стил обаче неговите творби понякога за смятани за незначителни от някои критици, тъй като художникът е ползвал елементи на поп културата в контекст, близък до една „по-изтънчена“ естетика. Критиците са изненадани от този микс на регистри и това, което бе сметнато за дефект, се превръща в запазена марка на Рокуел. Като никой друг артист, той представя Америка отвъд поп културата, носталгична и преливаща от чувства.

Норман Рокуел, „Момичето в огледалото“ 1954

„Момичето в огледалото“ първоначално е създадено за корицата на списанието „The Saturday Evening Post“, на 6 март 1954. Изображението е изпълнено с изключително символични и проноцателни елементи. Момичето изглежда учудено в огледалото. В скута ѝ забелязваме отворено списание, показващо снимка на актрисата Джейн Ръсел, която заедно с Мерилин Монро играе в забавния филм „Джентълмените предпочитат блондинки“. В краката на девойката има гребен, четка и червило (червено, разбира се). В ъгъла на огледалото виждаме забравена кукла, изоставена без много грижи.

Норман Оруел, „Момичето в огледалото“, детайл

Тези елементи ни дават ясно съобщение: това момиче няма да е задълго малко момиченце, то е захвърлило куклата си и желае да заприлича на красивата жена в списанието. Въпреки това, разтревоженото лице на момичето показва съмнения- наистина ли е време да порасне толкова?

„Момичето в огледалото“, 1954, детайл

Моделът Мери Уейлън Леонард споделя, че въпреки начина на възприемане на картината, тя просто се е наслаждавала  на себе си. Не се е сравнявала с филмова звезда, нито пък е захвърлила нарочно куклата си. Сладостта на това произведение всъщност е най-доброто от него.

Comments

comments