Тази събота, на 9-ти февруари 2018г. в Аулата в ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе откриването на Datathon България 2018.

Datathon e глобално състезание за решаване на реални бизнес казуси в сферата на изкуствения интелект, автоматичното разпознаване на изображения, и компютърната обработка на естествен език. Тази година казусите са реални проблеми, предоставени от практиката на компании като Kaufland, Telenor, VMware, Telelink, Ontotext и други. Отборите имаха на разположение 48 часа, за да намерят решение на проблем, който сами избраха. А в неделя се проведе награждаването, като предложените решения бяха оценявани според прецизността на изпълнението и креативността, вложена в тях.

Състезанието се провежда за трета поредна година по идея на предприемача Серги Сергиев. Той споделя, че миналата година казусът е бил само един – свързан с фалшивите новини и начините за справяне с тях. Година по-късно механизмите, които са разработени, имат около 80% успеваемост и добра практическа насоченост. Което бе цел и на тазгодишното издание. Той споделя, че с всяка изминала година интересът към състезанието се засилва и затова през 2018г в него може да се вземе участие и онлайн. Което помогна на Datathon да достигне до участници от 24 държави държави – САЩ, Канада, Германия, Китай, Япония, Сингапур, Обединените арабски емирства, Франция, Австрия, Великобритания, Бангладеш, Израел, Дания, Индия, Мароко, Белгия, Испания, Мексико, Полша, Сърбия, Румнъния, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, България. Участниците, които нямаха възможност да присъстват в Стопанския факултет на СУ, също бяха разпределени по отбори и се включиха в търсенето на решения. Това бе възможно благодарение на платформата, разработена от Data Science Society.

Сред менторите, общо 16, фигурират някои от най-ярките имена от науката за данните, включително Nishant Chandra и Преслав Наков. Преди започването на същинската работа, отборите имаха възможност сами да разговарят с менторите и така да изберат кой да бъде техен помощник.

Организатор на състезанието е Data Science Society – българска доброволческа общност от експерти в обработкатa, моделирането и анализа на данни, с подкрепата на иновационния хъб на A Data Pro – Identrics.

Събитието бе открито от Теодор Седларски, декан в СУ и бивш министър на икономиката и Серги Сергиев, който е и един от основателите на Data Science Society.

Comments

comments