Снимка: Krizstian Bocsi/Bloomberg/Getty Images

Изкуственият интелект (Artificial Intelligence – AI) е най-голямата заплаха, пред която е изправена нашата цивилизация. Мерки трябва да се вземат възможно най-скоро“, предупреждава Илон Мъск.

Бизнесменът, който стои зад „Тесла“ и „Спейс Екс“, казва, че на този етап хората не знаят как да приемат и третират изкуствения интелект и докато се усетят роботите вече ще обикалят улиците и ще убиват.

Изкуственият интелект трябва да бъде обект на множество регулации“, обяснява той пред говернатори на Съединените щати. Милиардерът твърди, че трябва да се сложат граници преди да стане твърде късно.

„Обикновено мерките се вземат, когато хората започнат да протестират, защото вече са се случили редица лоши неща. Съществуват много такива примери в миналото, но те не са имали такова пагубно влияние върху света, както може да се случи с изкуствения интелект. Роботите представляват фундаментална заплаха, каквато човечеството не е виждало досега.“, казва Мъск.

За разлика от много инженери, Мъск винаги е бил скептичен, що се отнася до разработването на изкуствен интелект. Той дори създава компания, на стойност 1 милиард долара, която прави обстойни проучвания и приканва към по-сигурна разработка на тези технологии.

Страховете на Мъск се подхранват и от изказване на Владимир Путин, според което изкуственият интелект е бъдещето, не само на Русия, но и на целия свят. AI носи множество възможности, но и непридвидими странични ефекти. Мъск твърди, че лидерите в сферата на новите технологии, ще бъде и лидерите на света.

Според Мъск дори заплахатата от Северна Корея бледнее пред прогнозите за потенциално нашествие на роботи.

Той разказва за компютри, които вече побеждават световни шампиони на различни игри. Компютрите демонстрират възможност да предвиждат ходовете на своите противници до най-малките подробности – по този начин изкуственият интелект доказва, че не само е по-бърз, но и по-добър от естествения.

Посланието на Мъск гласи че: „Нямаме много време за мислене – веднъж отворим ли кутията на Пандора, ще бъде много трудно да я затворим“.

Източник: Telegraph.co.uk;TheGuardian.com

Снимка: Kickstarter.com

 

Comments

comments