Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се
сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено
привлекателната тема в изложбата „Агар Арт“. Тя ще се проведе между 11 април и 11 май в Националния природонаучен музей при БАН. В нея са включени 40 творби от микроорганизми.
 
В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато
в страната е организиран първия конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „Българска наука“ –  Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Създава я докато пише дипломната си работа за магистър в Университета на Нант. Тогава решава да нарисува шарена елхичка, с която да зарадва колегите и себе си. Идеята й хрумва, докато разчиства вече непотребни петрита с хранителни среди и пораснали по тях разноцветни микроби. Така бактериите се превръщат в палитра. След като елхичката на Росица пораства, тя качва нейна снимка в сайта на Американското общество по микробиология и за много кратко време става най-харесваният, коментиран и споделян пост във фейсбук страницата на организацията.
 
Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и затова се проведе отново през 2017г. Тогава 25 екипа от микробиолози от цялата страна приемат предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представят 140 произведения от различни бактерии.
 
Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес.Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнемат време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш как създаденото от теб на платното постоянно се променя, коментира Росица Ташкова. И тъй като микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва да отмира – истински микро кръговрат на живота, допълни авторката на основополагащата творба.

Comments

comments