Времето за футбол вече отмина и дойде ред на любимото ни изкуство. За два месеца светът на галерия Ларго във Варна ще бъде графика.

За повече от два месеца светът на Арт Галерия Ларго ще бъде светът на графиката. Международният Екслибрис Конкурс Варна, организиран от галерията, ще се проведе за трети път през август 2018 г. и ще продължи до септември. Анонсиращо конкурса събитие е прекрасната съвместна изложба – графика на Артистичния Директор на конкурса Юлиан Йорданов и неговата съпруга, член на журито на конкурса – беларуската художничка Анна Тихонова – Йорданова. Изложбата се нарича „Стълкновение – сливане” и това е второто ѝ издание след експозицията със същото заглавие, представена през месец юни в китайския град Тианджин. Това е първата съвместна изложба на артистичното семейство във Варна. Юлиан ще покаже 15 малки графики, изпълнени с офорт и акватинта, а Анна се представя с деветнадесет офорта в малък и среден формат. Подкрепяйки темата на изложбата, двамата художници показват и една съвместна творба.

Провокация за публиката ще бъде именно темата на изложбата. Двамата художници са напълно различни – като пол и като националност, като характер и темперамент, като светоусещане и артистичен подход, като начин на работа и себеизразяване, като творчески интереси и любими технически способи и начини на работа. Юлиан е по-динамичен, Анна е по-лирична. Неговите творби често излъчват мощ, експлозивна енергия, агресивното мъжко начало. Нейните творби често са като една лека, ефирна мелодия, носеща се из въздуха. Може да се каже, че Юлиан претворява темите, като ги разработва като създател, а Анна може да претвори същите теми като един съзерцател

Едната част на темата на експозицията е „Стълкновение”. Стълкновение на теми, идеи, светоглед, на два различни творчески характера, на представители на два народа, ако щете, на две личности, живели и формирали се в два различни свята. И от тук минаваме с удоволствие към втората част на темата на експозицията – „Сливане”. Защото колкото и различни да са като хора и като творци двамата артисти – те все пак са едно семейство. Работят заедно, пътуват заедно, отглеждат децата си заедно, творят заедно, обсъждат идеите си заедно, спорят, смеят се, грижат се един за друг, предизвикват се един друг, вдъхновяват се един друг. След моментите на стълкновение на идеи, идват моментите на сливане на вижданията, моментите на взаимно допълване и обогатяване.

На откриването на изложбата със селектираните творби от конкурса ще бъдат обявени наградите в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна.

Знам, че както нас, тръпнете в очакване да се докоснете до изложбата и да се потопите в един нов свят на нимфи, елфи, тореадори, приказни и митологични герои, а добрата новина е, че остава съвсем малко до сюблимния момент. Скоро може да очаквате още подробности за другите събития около конкурса.

Comments

comments