Някой път на човек са му нужни само няколко хубави думи, за да продължи напред. Такъв е и случаят с Николай Николов. Самоук художник, родом от град Елена, живущ и работещ в Бургас. 

Въпреки че се съмнява в таланта си, Николай рисува като хоби. Нещо, което си е само за него. Но през 2015 г. съвсем случайно неговите скици и рисунки попадат в полезрението на художника Йордан Йорданов от Нови Пазар. Резултатът от тази среща е положителен, защото Николай получава одобрението на опитния артист, който го насърчава да продължи с рисуването и то усилено. В никакъв случай да не се отказва. Интересното е, че рисунките, които Йорданов е видял, датират от 1999 г. Но ето че 16 години по-късно той получава нов тласък и воля за самоусъвършенстване. Рисува предимно през нощта и почивните дни, а през работните дни е държавен служител. 

Но консистентната работа дава резултат. От 2015 до този момент, той участва в три общи изложби в морския град, организирани от Дружеството на бургаските художници. Той е благодарен и на местните художници Добрин Вътев и Ангелина Ангелова, които му помагат и дават ценни съвети. 

„В резултат на любовта ми към Италия и с помощта на приятели от Милано, през 2017 и 2018 г. бях допуснат и взех участие в две изложби в града, а от края на 2017 г. съм член на Асоциацията на артистите в Милано-Call to Arts,“ споделя Николай. И ето, че човек не трябва да прикрива творчеството си, защото не знае къде може да го отведе, а Милано не е никак лоша дестинация. 

В техниката си, той избира молив, въглен и пастел върху хартия, като стремежът му е да изобрази максимално реалистично и най-малкия детайл от избрания мотив. Получава му се, трябва да се признае, а освен това – негови рисунки и картини се намират на различни стени в различни държави като Канада, Италия и др. Не само България. 

Николай Николов не спира с творчеството и мечтите. Той желае да открие собствена художествена галерия или арт бутик, където да излага на по-голям показ своето творчество. 

Николай Николов благодари на всички, които са му помогнали да достигне до тук и му вдъхват кураж. Comments

comments