Днес в централното фоайе на Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, Севда Накова представи книгата си „УЧИТЕЛЯТ” – нестандартна биобиблиография на първия български ретор проф. Йордан Ведър.


Проф. Йордан Ведър е първият български професор по риторика, преподавал е в Софийския университет.


Правнук е на Иван Ведър. Й. Ведър е доктор по изкуствознание и професор по реторика. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и специализира театрална педагогика и педагогика на висшето образование в Санкт Петербург. Автор е на първите университетски програми и учебни помагала по реторика, а също така и на програмата, по която военните училища въвеждат реториката като задължителен предмет.


Йордан Ведър разказа за Sofiapress, че не е познавал Севда и много трудно се е съгласил да и даде информация за труда ѝ. Нейната упоритост обаче надделява и той признава, че е „успяла да постигне нещо много трудно – да съчетаеш едно научно изследване с елемент на художественост”.

Книгата „Учителят” започва като дипломна работа и след като авторката ѝ Севда Накова завършва магистратура, решава да я оформи като книга.
„От всичко, което бях чела за проф. Ведър, прецених, че той е настоящ съвременен будител и трябва повече хора да имат възможността да се докоснат до това, което той мисли и прави”, коментира Севда пред Sofiapress.


Авторката на книгата споделя, че най-трудният момент в създаването на труда и е да достигне до комуникация с него. Отнемат ѝ четири месеца да се свърже с него, а първият им разговор завършва с отказ от негова страна да ѝ помогне. „Аз му казах, че или ще пиша за него, или за никого друг и отказвам да си сменя обекта на изследването и ако не пиша за него, няма да завърша дипломната си работа”.


Тези смели думи осигуряват на Севда 10 минути от проф. Ведър, които обаче прерастват в три часа.

Comments

comments