В днешно време, дори да създаваме невероятни творби, понякога просто няма как да ги разпространим и продадем (ако това е целта ни). Интернет предлага такава широка палитра от предложения и разнообразие, че ако сме нови там, е почти невъзможно да бъдем забелязани. В този материал ще се опитаме да ви бъдем полезни, ако именно това е вашето неразрешимо кубче рубик. 

Първото, което е най-важно и трябва да знаем, е, че хората до голяма степен не купуват творчеството, а самия артист. Какво имам предвид? Щом купувачът дълго време се познава с някого и е търгувал с него, трудно би се видял принуден да промени това, просто защото е доволен. В такъв случай, трябва да направим така, че да бъдем забелязани. 

Не е достатъчно да сме сред най-добрите в това, което правим. Трябва да бъдем единствените, които правят това. Да намерим начин, по който да се отличаваме, да сме уникални. А, това ще помогне и за репутацията ни. Тя трябва да бъде на нужното ниво. Какво говорят хората за нас ще допринесе за целта. Важно е да сме създавали добро впечатление и да бъдем запомнени позитивно от тези, с които сме имали контакт. 

Въпреки че интернетът прави конкуренцията убийствена, то, погледнато от друг ракурс, той, също така, ни дава необятни възможности да търгуваме онлайн. Шанс, който преди години не е съществувал. Когато търгуваме индиректно е важно как общуваме. Често дори няма да сме се виждали на живо с клиента, като заради това е от изключително значение начинът, по който общуваме – думите, които употребяваме, как точно структурираме изреченията си, всяка една подробност може да направи както добро, така и лошо впечатление. Трябва да се внимава. 

Вече споменахме, че хората търгуват с тези, които са ѝм познати или пък за които са чували добри думи. Добре, но тук се появява нов, по-труден казус – ами ако никой не ни познава и е невъзможно да създадем репутация по този начин. 

Решението се крие в три стъпки – създаване, разпространяване и свързване. 

Създаване. Трябва да сътворим наше уникално място, като например страница. Би било грешка обаче в нея да присъства само това, което предлагаме и рекламите за него. Трябва някак да бъде разчупена обстановката чрез различни начини. Ако трябва да споделяме любопитни истории, кратки поучителни разказчета, полезни съвети, каквото и да е, стига да се хареса на хората и да привлече вниманието ѝм. 

Разпространяване. Трябва хората да научат за нашето уникално място. Отначало, вероятно, единствените посетители ще са наши познати и приятели. Точно заради това, трябва да разширим социалния си кръг. Да излизаме повече, да се запознаваме с нови хора. Защото ако сме се затворили и ограничили до едни социални контакти, няма как да очакваме все повече хора да научават за нас. Освен това, създавайки нови приятелства, другите ще виждат качествата ни и ще споделят за нас на отделни свои приятели.

По този начин се получава двоен ефект – от една страна броят на хората, които научават за нас се разраства светкавично, а от друга, започва да се изгражда така нужната репутация. 

Свързване. Трябва да опитаме да има връзка между нас и хора като нас. Да си помагаме взаимно, ако се налага. Подобни връзки трябва да изграждаме и към клиентите, и като цяло – към всички. Може да използваме помощ и от интернет пространството, където да се свързваме с търсените контакти. 

От изключително значение е да запомним, че, дори да сме изградили нашия онлайн имидж и да сме изпълнили и трите стъпки успешно, работата ни не свършва дотук. Защото репутацията се гради изключително трудно и бавно, но може да бъде срината за секунди.

Comments

comments