Снимка: markbornowski.blogpost.com

Рисуването с помощта на решетъчния метод може на пръв поглед да изглежда типично детско занимание, но всъщност е един любопитен метод, който може да улесни рисуването ви и да го направи по-интересно. Ако все още не сте усвоили тази техника, силно препоръчваме да я опитате – може и да останете изненадани от крайния резултат.

Методът с използването на клетъчните разделения се използва от изненадващо дълго време. Той датира още от ерата на Древен Египет, когато художниците са използвали тази техника, за да подобрят точността в изобразяването на обектите в рисунките си. Изобретателните етиптяни са прекършвали клонки, напоени в червена боя, чиито отпечатъци са създавали ефекта на решетка.

По-късно, през Ренесанса, творците също са използвали този метод, но са го интерпретирали по свой, малко по-различен начин. За целта използвали дървена рамка, която сглобавяли с помощта на чук и гвоздеи. В нея оформяли редовете и колоните като връзвали тънки нишки. Изобретението си поставяли пред модела или картината, която рисували, за да виждат през решетката.

И за да ви убедим, че тази техника не е просто детска отживелица, ще ви припомним, че през годините много именити художници я използват в работата си. Това са Леонардо да Винчи, Ван Гог, Албрехт Дюрер. А в съвременното изкуство този метод се развива дори повече, за да бъде още по-достъпен. С изобретяването на фотоапарата вече имаме възможност да отпечатаме снимка и да нарисуваме клетките директно върху нея или пък да разположим върху снимката прозрачна хартия.

Ако вече сме ви убедили да изпробвате решетъчния метод, сега ви даваме няколко съвета как да започнете.

За начало изберете голяма по размер и детайлна снимка с добра резолюция. Със сигурност разполагате с такава в личния си архив на компютъра. Отпечатайте я като най-добре е размерите на листа да са 8х10 инча (20х25 см.). Колкото по-голяма е снимката, толкова по-добре. След като вече разполагате с отпечатаната снимка, може да приложите решетъчния метод като отмерите с линийка квадратчета 1х1 и ги разположите върху картинката.


Сега е времето и да определите колко голяма ще е вашата картина. Трябва да съобразите какъв да е размерът на квадратчетата, така че те да съответстват и на картината. След като вече разполагате с решетката върху платното, е време да създаде очертанията на вашата картина. Именно тук квадратчетата ще ви помогнат с по-точното разположение на първоначалните щрихи. Този метод ще забави работата, но определено ще я направи по-усъвършенствана и крайния резултат по-правилно завършен.

Започнете от главата, ако рисувате животно или човек. Оформете лицето, очите, наблегнете и на детайлите в погледа – все пак те изразяват емоция, дори изобразени на картина.


Когато сте доволни от резултата може да изтриете квадратчетата и да започнете да допълвате картината. Отделете колкото време е необходимо, не пренебрегвайте малките детайли. Оформете картината, така че цветовете да се преливат, нансяйте ги постепенно, за да придадете обем и живот на платното.


След като завършите цялостната картина ще забележите, че е разлположена с много по-голяма точност – благодарение на решетъчния метод.

Comments

comments