В един момент всички достигат до кръстопът в живота: Решавате дали да започнете нова работа и да се преместите в различна страна или да останете на старата си позиция? Трябва ли да станете родител или да продължите живота си, необременен от нуждите на децата?

Инстинктивно се опитваме да вземем тези решения, като си представяме бъдещето, опитвайки се да си помогнем кой избор ще ни направи по-щастливи. Може би търсим съвет или претегляме доказателства. Бихме могли да напишем списък с положителни и отрицателни качества. Това което правим в крайна сметка е да опитаме да разбере дали ще сме по-добре да работим за нов шеф и да живеем в Мароко, да речем, или да отглеждаме три красиви деца.

Това е фундаментално невъзможно, обаче казва философ Л. А. Пол в Университета в Северна Каролина в Чапел Хил, пионер във философското изследване на трансформативните преживявания. Някои избори за живот са толкова значими, че те ни променят като хора. Преди да направим тези избори, ние не сме в състояние да ги оценим от перспективата и ценностите на нашето бъдеще. С други думи, вашето настоящо Аз не може да разбере дали бъдещото ви Аз ще се радва да бъде родител или не.

Трябва да знаеш тези специални неща за себе си -да отразяваш внимателно какво можеш да

Reuters/ Lucy Nicholson

разбереш. Мисля, че не е неуспех, ако не знаете „, казва философът. „Ние можем да бъдем чужди на самите себе си в различно време„.
За да се смята за трансформативно преживяване, нещо трябва да бъде както епистематично, така и лично трансформативно, огромно, значино. Примерите включват приемане на определени наркотици, война, убиване на някого, духовно прераждане или страдание. (Не всички от тези примери са избор, разбира се, но те със сигурност са трансформативни.)

Когато е изправен пред потенциално трансформативен избор, Пол обяснява проблема: „Това ще ви промени, но не е ясно, дали промяната вещае по-добър живот. Във всеки живот ще развиете ценности за този начин на живот. Не можете да вземете това решение, като се прожектирате в бъдещото си Аз, като разберете какво ще бъде и как да решите дали това е начина, по който искате да бъдете. Просто не е рационално.

Философите не приемаха работата на Пол, когато за първи път започна да обмисля трансформативните преживявания. Предметът беше „огромен риск за кариерата ми„, каза тя философът, и много хора искаха да се откажа от темата.

Говорейки за това, просто не звучеше като сериозна философска тема. „Ние не говорим за бебета“, казва тя. „Но аз бях философски обучен възрастен, който премина през този опит и знаех, че има определена структура, която трябва да бъде изследвана.

Като установихме епистемологичното значение на трансформативния избор на живот, все още остава въпросът как точно трябва да вземаме такива решения. Пол все още работи върху това. Досега нейното най-добро предложение е, че докато няма как да знаете кой избор бихте предпочели, можете поне да решите дали искате да преживеете трансформация.

Comments

comments