Жалко е, когато някой притежава талант, но няма желанието да го материализира. Още по-жалко обаче е, когато желанието присъства, но просто творенето в дадената сфера не ни се отдава. Възходящата градация продължава – най-жалкото е, когато, въпреки липсата на нужните качества, искаме да се научим и да се развиваме, но просто нямаме финансовата възможност. 

Сега се появява хипотетичното „ако“ – ами ако тази стена, изградена от финанси, внезапно се срути. Представете си как изведнъж пред нас няма никакви пречки. Открива се прекрасният хоризонт на неограничените възможности за осъществяване на иначе бленуваните химери. 

Конкретно към изкуството. Толкова сложно и същевременно елементарно. А с напредването на техниката, особено в 21 век – и доста по-достъпно. В подкрепа на защитниците на все по-явно навлизащата технология – чрез интернет вече можем сами, без такси, да се научим да рисуваме на прилично ниво. Съвсем лесно намираме онлайн видео уроци.

В youtube има канали, предназначени именно да ни помогнат да рисуваме. Такъв е този на Denitza Gruber Illustration. Той обаче е предимно за Вашето дете. Каналът обединява от различни източници разнообразие от видео уроци, събрани на едно място. Забелязват се различни плейлисти, които улесняват намирането на точно това, което търсим. Доста от тях са за животни, сред които малки кученца, котки, жирафи, пеперудки, фламинго, различни птици и т.н. Има и такива, които изобразяват части от човешкото лице – очи, устни, мигли. Третият вид са забележителности от цял свят като Айфеловата кула, Статуята на свободата, Биг Бен.

Видеата варират между 5 и 35 минути. На тях се показва бавно и ясно всяка стъпка, необходима за осъществяването на целта. Най-големият недостатък обаче е, че говорът е на немски език.  

Друг youtube канал – RapidFireArt, който е на английски език, ни показва как професионално да изобразяваме човешкото лице с всеки детайл по него. Рисунките са чернобели, като се обръща особено внимание на сенките (има отделни видеа, посветени само на тях). Това, което прави каналът изключително полезен, е, че абсолютно всяка една стъпка по време на рисуването е едновременно с това и обяснена. По този начин рисуването ни се улеснява многозначително.

Тук може да откриете материалите за рисуване, които са ни нужни и полезни. Освен това, видеото показва първите стъпки изключително подробно, обяснени на английски език. В самия канал (SchaeferArt) има още видео уроци, които могат да ни помогнат. 

В сайта art-education също има предоставени общодостъпни видео уроци. Там нивото е по-напреднало в сравнение със споменатия канал и указанията са полезни не само за началните стъпки в изкуството. Правят впечатление няколко видеа (отново прикачени от youtube), които показват процеса на рисуване. В този сайт има един много голям плюс – освен видеата, под тях има подробно написан и обяснен целият процес на български език. 

Петя Кутлева обяснява и мотивира с думи, без видеа. След прочит на написаното от нея, рисуването би ни изглеждало по-лесно. Главната ѝ идея е, че повечето рисунки и графики са съставени най-вече от няколко прости елемента, които трябва да доусъвършенстваме. А те са: точка, линия, стрелка, квадрат, триъгълник, кръг, петно. Не е типичният видео урок, чрез който ще можем да съдадем шедьовър, но пък си заслужава да бъде прочетен в онлайн платформата lifehack

По подобен начин ни помага и сайтът kak-da, където впечатлява нетрадиционна техника, чийто акцент не е върху това, което трябва да нарисуваме, а върху самите обозначаващи и отделящи линии, които рамкират различните обекти. 

В design.tutsplus освен, че ни мотивират, са показани и различни видове загрявки, преди да започне самият процес на творене. Изключително полезни са и следните съвети, които са дадени: 

  1. Упражнявайте се за кратко (от 5 до 15 минути), но редовно – поне веднъж на ден. 
  2. Не трябва да чувствате болка в ръката – може да я чувствате уморена, но ако ви боли, променете движението на ръката.
  3. Дръжте ръката си отпусната – не натискайте молива силно. Работата ви е да оставите отпецатъци, нищо повече.
  4. Не използвайте някаква специална хартия или скицник. Не се притеснявайте да използвате чистата страна от използван лист, който възнамерявате да изхвърлите или си вземете най-евтината хартия за принтер. 
  5. Пуснете си хубава музика или дори аудио-книга – не е нужно да се концентрирате напълно върху рисуването. Целта е да автоматизирате движенията на ръката.
  6. Никога не забравяйте защо правите това. Не приемайте тези упражнения като нещо скучно – винаги можете да спрете, ако не искате да ги правите повече!

Понякога има и възможността да отидем на място и безплатно да получим уроци по рисуване. Освен, че има човек, който да ни обяснява и показва какво точно да правим, дори не ни е необходим компютър. Само едно е задължителното – желанието. За съжаление обаче такива събития няма всеки ден. Случвало се е в Димитровград открито ателие да дава безплатни уроци по рисуване, в Смолян също се е преподавало как да сътворим живопис, стенопис, графити и графика. В София и Пловдив също неведнъж са се състояли подобни събития. Въпросът обаче е да разучим предварително кога се състоят, за да не ги изпуснем, защото не се знае кога отново бихме имали подобна възможност и то в нашия град.

Вече е напълно възможно да сме самоуки. Защото не избираме дали да се родим с талант, но можем да изберем дали да се усъвършенстваме в мечтаната сфера. По този начин сами взимаме това, което не ни е дадено, но силно желаем.

Comments

comments