Савана Хардман решава да изследва връзката между живописа и фотографията, чрез използването на светлина. Тя използва 35мм черно-бял филм. Вдъхновена е от движението на импресионизма и желае да създаде снимки, които да изглеждат повече като картини и да накарат зрителя да си зададе въпроса какво всъщност наблюдава.

Художниците на импресионистичното движение се интересуват от заснемане на променящи се ефекти на светлина върху пейзажи чрез внимателно анализиране. Те започват да създават сенки за цвят, като смесват нюанси с противоположен цвят. Савана се стреми да създаде максимален контраст между два противоположни цвята, а именно черен и бял. Освен с акцента върху светлината, импресионизмът се характеризира с откритите композиции, необичайни визуални ъгли и обикновени предмети.

Фотографиите на Хардман, с размери 8х10 върху платно 11х14 см, са направени в тъмна атмосфера, за да се акцентира върху контраста между тъмнината и източника на светлина. Тя отделя дълго време, за да създаде момент, който напомня на четките в картините на импресионистите.

„Избирайки различни източници на светлина, като лампи, улично осветление, запалки и всякакви други форми на лампи, исках да покажа, че фотографията може да превърне обикновените неща в изкуство, точно като импресионизма.“, споделя фотографката, цитирана от boredpanda.

Лампа във форма на цвете

Улично осветление

Запалка

Прозорец

Светлина чрез дъжд на предното стъкло

Запалка

Светлина през стъкло

Улично осветление

Лампа

 

Comments

comments