На 9-ти май, Галерия Нюанс представи специална изложба на известния български художник Румен Рачев. Изложбата, наречена „Интерпретации“ беше открита на същата дата, три години след представянето на друга негова изложба в галерията .

„Румен е един от първите наши приятели“,  коментира Лили Владимирова, собственик на галерията. – „Той ни зарадва с нови още по-свежи, още по- зареждащи творби“.

На откриването беше дадена думата и на българския художник- живописец проф. Греди Асса.  Той изнесе вълнуваща реч пред събралата се аудитория, като заяви, че ще говори от името на приятел на художника, а не от позицията на критик: „Удоволствие е да слушаш нарисуваните сцени от всекидневието на художника Румен Рачев, който превръща малките неща като къщи в натюрморти, котки, дакели, вази с цветя, настолни лампи, светлина и тъмнина в душа… Огромните формати и картини оживяват  в престижните галерии и частни сбирки. Художник без дубльор и без суфльор!“

Проф. Греди Асса подари тромпет на художника Румен Рачев. 

 

Картините на художника представят своеобразна интерпретация на нещата от ежедневието. Театрално пресъздадени сцени, в които не се визират конкретни случки, а се внушават имагинерните състояния на персонажите на Румен Рачев.

Пред sofiapress.com Румен Рачев съобщи, че това, което го вдъхновява е „животът в красотата му, красотата у хората, красотата в музиката”. Художникът е подготвял изложбата от началото на 2018 година, като призна, че в този период времето за него спира: „За мен времето спира, защото това е един момент, в който изпадаш в транс и се чувстваш отговорен единствено пред себе си и картините и те се създават, те се раждат” 

Работата за него започва от много рано сутрин до късно вечер, като е съпровождана от музиката. Джаз, блус, рок са сред любимите стилове на художника. „ Аз свиря и на китара. Музиката ме радва, тя ме зарежда, тя ме захранва. Музиката е нещо цяло, тя не може да се дели на жанрове. Хубавата музика е хубава музика.“

Изложбата може да бъде разгледана до 26 май в галерия Нюанс.

 

 

Comments

comments