На тазгодишните награди на БГ Радио се откроява името на Ангел Симеонов, който участва със седем свои песни, които имат 20 номинации. Това не е случайно.  Лириката му е пленила не един или двама бележити български певци. Поезията на Ангел Симеонов е доста отличителна и това се забелязва на фона на всички останали текстове, които са в класацията.

Повечето  от творбите  на Ангел Симеонов са композирани от композитора  и негов приятел Росалин Наков.  Тази симбиоза постига забележителни успехи, което става видно от номинациите на БГ Радио. В интервю за sofiapress г-н Наков сподели за емоциите и труда, стоящи зад музиката по стихове на Ангел Симеонов.

Как се запознахте с творчеството на Ангел Симеонов?
Преди години попаднах на книжка с негови текстове и точно тя положи основите на това творческо сътрудничество и приятелство.

Помните ли първата песен, която композирахте по негови стихове?
Първата песен, която композирах по негови стихове е ,,Ангел“. Хареса ми играта на думи със собственото му име. Но първата, която записахме и ,,видя бял свят“ беше ,,Есен“, в изпълнение на Васил Петров.

Какво ви вдъхновява да композирате конкретно неговите текстове?
В основата на създаване на музиката и аранжимента стоят посланията и внушенията на текстовете на Ангел. Стремил съм се да ги предам възможно най-добре, разбира се  по начина, по който аз ги усещам.

Каква е причината да се сработвате така добре с Ангел Симеонов?
Неговите стихове са толкова близки до моите усещания и естетика, че имам чувството, сякаш аз съм ги написал. Това ми дава възможност сравнително бързо да  композирам. Чета ги постоянно с желание, не защото  ми е работата. Тази е причината и да съм крайно взискателен към това, което творя.

 Росалин Наков и Васил Петров

А какво е посланието, което отправяте със своята музика към слушателя? 
До слушателя достига едно 3-4 минутно послание от нас, зад което стои огромно количество работа на мен и други големи професионалисти, с които работя. Има един цитат от ,,Старата ми къща“ нa Ангел: ,,В oсновите вградих сърцето си,  а моите мечти-в комините…“ По същия начин винаги се стремя  да влагам и сърцето, и мечтите си в работата.  Надявам се да докосна душите на хората и да ги накарам да мечтаят – един от важните моменти в изкуството.

Ние, слушателите чуваме как тоновете се леят плавно от музиката на Наков и сякаш да композираш е най-лесното нещо на света. Само, че това са дълги часове на записи, миксиране, правене на аранжимент.  Росалин Наков не един път  заяви, че е късметлия да работи  това, което обича.  За него безспорно важи принципът-профезионализмът е в изпипването на детайлите. Изпипани до последния детайл са и следните песни, номинирани от БГ Радио: ,,Бряг за двама“ и ,,Любов като насън“.

„Бряг за двама“ – изпълнител Васил Петров, композитор Росалин Наков – номинирана за БГ песен, БГ текст, БГ изпълнител.

Когато бавно над морето
нощта се спусне с лунен мрак
и птица литне отдалеко
да търси брод към роден бряг;

когато бриз от изток тръгне
и стигне тук във късен час;
звезда самотна плахо пламне
и гасне с вятъра над нас,

когато лунната пътека
огрее морски ширини
и стигне с поглед надалеко
до необятни висини;

и край скалите, замечтани,
във валс прегърнати вълни,
от танца вечен обладани,
потънат в мрачни дълбини,

Пр.:  ще разбереш, че тук сме двама
и морето е пред нас,
и в нищо друго смисъл няма-
отанали сме ти и аз!

 


„Любов като насън“ – изпълняват Силвия Кацарова и Орлин Горанов,  композитор Росалин Наков – номинирана за БГ песен, БГ текст, БГ Дует

 

Събудих се след чуден сън.
Звездите бавно гаснеха в прозореца
и птица нежно пееше навън,
листата на дърветата пригласяха.

И утро се пробуди в мрака
с усмивката на твойте очи.
Сънувал съм те – теб съм чакал –
притихнал спомен в две сълзи…

В душата ми бе тихо като в храм.
С камбанен звън сърцето тихо биеше.
Аз ли съм, или не съм? – Не знам.
В съня отминал тайната се криеше:

Сънувах бяла лунна светлина.
Чух стъпките на влюбено момиче
и във съня си срещнах любовта,
и в този миг разбрах, че те обичам!

Comments

comments