Най-голямата аукционна къща в света „Кристис“ е основана през 1766 година в Лондон от английския антиквар Джеймс Кристис. Заедно със „Сотбис“, двете аукционни къщи поемат 90% от световния пазар на аукционни продажби на предмети от изкуството. Според някои източници продажбите на „Кристис“ започват още през 1759 година.

 

През 1958 година „Кристис“ създава първия си офис в чужбина, който се намира в Рим. Първата търговска зала е открита в Женева, където аукционната къща прави търгове на бижута. През 1977г. прави първите си продажби и в САЩ – това са 13 по-късно от конкурента ѝ „Сотбис“. Въпреки че разразстването на къщата се случва бавно, то е непоклатимо и до 1989г. „Кристис“ притежава 42% от световния пазар. Надпреварата между двете аукционни къщи продължава. През 1996 година за пръв път продажбите на „Кристис“ надвишават тези на „Сотбис“. Това обаче не променя факта, че за периода 1993-1997 година „Кристис“ декларира печалба 60 млн. , а „Сотбис“ 265 млн. долара.

За да продължи съревнованието с конкурента ѝ, „Кристис“ купува най-голямата верига от независими агенти на недвижими имоти в Северна Америка и промена името си на Christie’s Great Estates (Великите имоти на Кристис).

Също като „Сотбис“, аукционната къща започва да се ангажира с все по-големи частни сделки. През 2006г. предлага 21 млн. долара гаранция на фондацията на Доналд Джъд, където в продължение на пет седмици излага творбите на художника в изложба. Това е повод по-късно да спечели наградата AICA за „най-добра инсталация в алтернативно пространство“.

„Кристис“ притежава дъщерни дружества, сред които е Haunch of Venison, галерия, която успешно е продавала картини на Франсис Бейкън,  Анди Уорхол, Деймиън Хърст.

Източници твърдят, че за 2009 година, аукционната къща е наела близо 2 100 служители, като се предполагало, че  много служители и консултанти ще загубят работата си, поради спад на продажбите в изкуството. За миналата година, „Кристис“ съобщава за съкращението на 250 работници, това са 12% от общата работна ръка, базирана предимно в Англия и Европа, пише Ню Йорк таймс.

Компанията е собственост на Group Artémis, френска компания, притежаваща най-големите аукционни къщи, управлявана от милиардера Франсоа Пино.  Продажбите им надскачат 7,4 милиарда долара. Аукционната къща прави най-скъпата продажба на картина в света, а именно творбата „Салвадор Мунди“ за 450.3 млн. долара, по данни на Файненшъл таймс.

„Кристис“ прави сред най-скъпите продажби в света, като сред тях са:

-Oppenheimer Blue диамант за рекордно висока цена, приблизително за 57 млн.долара.

-Най-скъпо продадената картина на Пабло Пикасо, Les Femmes d’Alger  за 179.3 млн. щадски долара.

-Триптих на Франсис Бейкън за 142 млн.

-Лично копие на Акта на конгреса на САЩ на Джордж Вашингтон, съдържащ Конституцията на Съединените Щати и Декларация за правата на гражданите.

-Втората най-скъпо продадена скулптура Tête в света, чийто автор е Амадео Моделиани.

-Картина на Пабло Пикасо-„Nude, Green Leaves and Bust“ за 106 млн. щадски долара, както и много други.

 

За 2009 година „Кристис“ има 85 офиса в 45 страни. Ежегодно тя прави над 450 търга. Аукционната къща притежава образователно дружество, наречено „Образованието на Кристис“, което предлага програми за обучение в Лондон и Ню Йорк, както и колежи. „Образованието на Кристис“ предлага магистърски степени, дипломи за завършено висше образование, сертифкати и бакалавърски степени.

 

 

 

Comments

comments