Снимка: snopes.com

Фейсбук е неизменна част от ежедневието на съвременния човек. Огромна част от населението на света притежава профил в социалната мрежа. Този профил отразява почти всичко, което се случва в живота ни. Там се съхраняват снимки, спомени, информация за събития и важни случки. Запитвали ли сте се някога какво ще се случи с вашия акаунт и всички материали, които той съдържа, след смъртта ви?

Има две опции, от които може да изберете:

Вашият акаунт може да се превърне във „Възпоменателен акаунт“. Там ще могат да се публикуват спомени и материали за вас от вашето семейство, приятели и познати. Ако вашият профил се превърне във възпоменателен, пред името ви ще излизат думите „В памент на“. Информацията, която сте споделили приживе ще бъде видима. Вашият профил обаче повече няма да се появява на публични места като реклами и напомняния за рождени дни.

Възпоменателните акаунти не могат да се променят, освен ако не активирате опцията „наследствен контакт“ и не посочите човек, който да отговаря за поддръжката на профила ви.

За да изберете „наследствен контакт“ трябва да имате навършени 18 години. Посоченият човек ще разполага с вашия профил и информацията в него. Той ще може да чете ваши стари съобщения, да променя и изтрива ваши снимки, включително профилната и снимката на корицата. Освен това той ще е упълномощен да публикува съобщения на стената ви и да добавя или изтрива хора от списъка с приятели. Фейсбук ще даде право на този човек дори да изтегли цялото съдържание на акаунта ви.

Преди да посочите „наследствен контакт“ трябва да помислите добре, защото този човек ще наследи акаунта ви, следователно и голяма част от личния ви живот. От една страна, подобна опция изглежда като чудесна идея, защото вашият „наследник“ ще може да поддържа спомена за вас жив, но от друга – ще има възможност да злоупотребява и петни паметта ви.

Ако не искате вашият профил във Фейсбук да съществува след смъртта ви, може да изберете той да бъде изтрит завинаги в случай, че починете. Така никой няма да има достъп до информацията, която сте складирали в социалната мрежа през годините.

Изброените опции са леснодостъпни и се намират в поле „настройки“  във всеки потребителски профил.

Източник: Facebook

Comments

comments