Николас Оушенир прекарва дните си в писане, без да е писател. В своето парижко ателие той прецизно изписва имена и адреси, създава дизайн на шрифтове и експериментира със серифи и овали. Често натопява писеца си в мастилото и го разпръсква върху листа хартия в характерния за Джаксън Полак стил. Творецът използва пачи пера, ръчно изработени пера от бамбук, автоматични писалки и разнообразни цветове мастило: бургунди, тъмносиньо, нюанси на сивото.

Оушенир сам изучава изкуството на калиграфията, докато изработва покани за събития и покани и приеми в галерията, където работи около 2000г. В момента е търсен заради своите умения от големи модни брандове като Шанел, Картие, Диор, Марк Джейкъбс и много други, за които изработва калиграфски азбуки. По време на седмица на модата в Париж той изрисува над 15 000 покани, всички изписани ръчно от него.

„Ръката ти не се ли изморява?“, попитах Оушенир, когато се срещнахме по време на негов майсторски клас за калиграфия в Ню Йорк. В отговор той ми показа голяма синина, резултат на четиричасов труд от предишния ден. Калиграфът споделя, че болката не се усеща по време на работа, но идва след това, често по време на сън. Физическият дискомфорт обаче не е трудната част.

Николас сравнява работата си с тази на танцора. Докато всички могат да танцуват на сватби или в клубове, малко могат да го направят на професионално сцена. Подобно на танцьорите и калиграфите тренират усилено. Те трябва да се посветят напълно на своето изкуство. Оушенир разказва, че понякога му отнема над осем часа да създаде една – единствена буква. Традицията на калграфията идва от древността, но в наши дни бива оценена повече от всякога. След като всичко вече е дигитализирано и ние най-често пишем  посредством клавиатура, актът на прецизно изписване на буквите на ръка изглежда почти мистично.

Въпреки че идва от гръцките kallos – красота и graphein – пиша, Калиграфията не е просто красиво изписване на думи.

„Хората си мислят, трудността идва от правилното начертание с писеца, но това не е така. Да изразяваш чувства чрез движението на думите – това е основата на изкуството.“

Днес калиграфията се изполва най-често за изработка на картички, покани за сватби и други специални поводи.Те се изработват в стила на традиционните калиграфски азбуки и спазват основните правила за изписване на буквите като градус на ъгъла и посоката, по която се движи писеца. Николас е на мнение, че за да си добър в тази сфера, трябва и да бъдеш креативен и да разчупваш правилата. Так имаш възможността да сътвориш иновативни и оригинални азбуки, които да предизвикат опрделено чувство или отговарят на личния стил. Когато той работи с даден клиент, предварително се информира за неговите интереси и какво искат да кажат чрез поръчаните за изписване думи. След което създава уникална азбука, която може да бъде използвана години наред. 

Въпреки че се стреми да бъде иноватор в изкуството си, Ошенир работи върху дългогодишна традиция. Начин, по калиграфията е възприемана днес – като умение, което изисква артистичност, отдаденост и търпение може да се върне назад в миналото до 1440г., когато Гутенберд изобретява своята печатна машина. От този момент нататък в Европа ръчно изработени орнаментни шрифтове биват заменени със светския ръкопис и по-практичните и четливи печатни шрифтове. В същността си калиграфията не се нуждае от четливост, защото представя познати думи, фрази или имена по нов и артистичен начин.

„Тя е един вид лукс.“ – казва Оушенир. Пликовете, изписани калиграфски, могат да накарат получателя да се почувства по-специален. През последните години употребата на този стил навлиза и в сферата на графичния дизайн при изработката на брандинг или лично лого. Той създава визуалното усещане за интимност и лично отношение.

Николас черпи вдъхновение от ръчно изписани исторически текстове, иконографии, надписи върху сгради като хотел „Риц“ в Париж или „Шато Мормон“ в Лос Анджелис. Връща се към времто, когато все още са се писали любовни писма в училище или пощенски картички до роднини. Често стига до изработването на ново „А“ или “K”, докато просто си играе с различни шрифтове или дори по погрешка. „За мен красотата и индивидуалността се крият в несъвършенството“, казва той  – „Тя кара хората да запомнят работата ми“.

 

 

 

artsy

 

Comments

comments