Депутатите ще прегласуват по-високия данък на старите коли

С 12 гласа за и 9 против управляващите отхвърлиха в Бюджетната комисия ветото на президента върху пакета от данъчни закони. От ГЕРБ не са съгласни с бележките на държавния глава за въвеждането на екокомпонент в автомобилния данък, отлагането на новите правила за такса смет и замяната на митниците с териториални дирекции. От БСП и ДПС подкрепиха ветото. Какви са мотивите на управляващи и опозиция и докъде стигна техния спор?

От ГЕРБ категорично се обявиха срещу президентското вето.

Според председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова крайно време е да се въведе екокомпонент, защото българите карат не само стари коли, но и техния брой е много голям. „Промяната в Закона за местните данъци и такси, която касае автомобилите е политика за въвеждане на екологичния коефициент и България също трябва да стане една от държавите в Европа, която чрез данъка върху автомобилите си търси екологичен ефект“. По думите й от по-високият данък върху старите коли не се очакват приходи, а екологичен ефект. „Не се очаква кой знае колко допълнителни приходи, не можем да направим разчети, защото всяка община в крайна сметка сама определя диапазона“ и добави, че сумата няма да е 20 млн., а около 6-7 мл.лв. – добави МендаСтоянова.

Менда Стоянова – председател на Бюджетната комисия -снимка:economic.bg

Депутатите от Бюджетната комисия приеха отново пакета от данъчни закони за догодина, с което отхвърлиха, наложеното от президента вето. Основната критика от страна на държавния глава беше свързана с текстове, чрез които се повишават данъците за старите автомобили. Според екипа на президента, по-високите данъци няма да постигнат екологичния ефект, който се цели, а хората в България карат стари автомобили, не защото не искат да купят нови, а защото не могат да си го позволят.

„Един лек автомобил – 60 киловата, който е от 16 до 20 години, от 35,01 лв., става 73,01 лв. Това са 110%, заяви Илия Христозов, съветник на президента Румен Радев.

„Да се концентрираме върху тарикатите с милиарди, които крадат от нас всяка година и да не се занимаваме с 20-те лева, които ще вземем на чичо от село. Същите тези фирми, които продават горивата не са платили една стотинка данък, г-жо Стоянова!“ – коментира Румен Гечев от БСП.

Основните аргументи на президента за налагането на вето на пакета от данъчи закони са: първо, че ще бъде засилено съществуващото социално неравенство и вторият, че промените се правят прибързано, със заобикаляне на обичайната законодателна практика.

Министерствотона финансите остава на позицията си за промените на данъчното законодателство. Продължава да настоява за въвеждането на екокомпонент в данъка за автомобили и подкрепя извънредно внесеното между двете четения предложнеие за закриванена митниците в този вид, с аргумента, че структурата им ще стане като тази на НАП и така ще са по-ефективни.

Закриването на митниците, и освобождаването на митничарите също срещна недоволството на опозицията, не толкова заради преструктурирането, колкото, че товасе прави без достатъчно обсъждане.

Предстои ветото на президента да бъде гласувано и в пленарна зала.

Промените вКодекса за застраховането, с които се въвежда лимит от 5000 лв. за неимущественищети на далечни роднни на загинал на пътя, отпаднаха от дневния ред наКомисията. Не е ясно с какви мотиви се отлага точката, с която трябвашекодексът да се пригоди към решението на Върховния касационен съд за разширяванена кръга на имащите право на обезщетения по „Гражданска отговорност“.

Източник: bTV,снимки:Novini.bg;

Comments

comments