Малката нарисувана плочка, изобразяваща Архангел Гавраил е причина за много разногласия в културните среди на изкуството. Някои учени смятат, че откритото парче е най-ранната известна творба на Леонардо да Винчи Творбата датира от 1471 година, когато Да Винчи би трябвало да е на 18 години.

Професор Ернесто Солари, който е изследвал подробно тази плоча и е писал за Леонардо, изяви твърдението си, по време на пресконференция, като подкрепи констатациите си с мнението на експерт по почерк – Ивана Бонфантин.Солари и Ивана са стигнали до заключението чрез комбинация от технически анализи и изследвания, пише изданието „Frieze“ . 

Академиците са използвали термолуминисценцията, за да разберат годината на изпичането на плочкaтa. Според тях инфрачервен анализ също разкрива кодирани надписи, които сочат към ръката на Да Винчи. Учените смятат, че при изпичането на плочкaта надписите остават нечетливи.

Годината на плочката 1471 се появява до цифрите 52 и 72. Солари твърди, че 52 се отнася за 1452, което е рождената година на Леонардо, а 72 символизира седмата и втората буква от азбуката. Буквите са G и B, което може би означава, че се позовава на Архангел Гавриил, (Archangel Gabriel).

Солари смята, че Леонардо е създал творбата в работилницата на дядо си, който работил с керамика.

Твърдението на двамата учени- Солари и Бонфантин е отхвърлено и не е възприето от всички експерти. Мартин Кемп от Университета в Оксфорд категорично отрича хипотезата им. Той сравнява косата на твореца с тестени изделия. „Манипулацията на косата е изключително неубедителна- тя прилича на фиде„, казва Кемп пред „Гардиън“. „Шансът да е от Леонардо е по-малък от нула.

Comments

comments