Това, че нещо е отминало не значи, че не можем да завъртим глава и да го разгледаме отново. Банко Джаз Фест приключи, но точно преди една седмица на сцената си представи популярни имена от световен мащаб, които получиха прекрасно посрещане от публиката и затвърдиха реномето на фестивала, който дълги години не спира да носи удоволствие на музикалните почитатели. 

Краят на работната седмица бе отпразнуван с Лиза Симон. Нейното изпълнение беше абсолютно безгрешно и стилно, като включваше авторски песни, но и такива от световната джаз и сол класика. Певицата дори благодари на публиката на български език, а след това отдаде почит към своята майка – легендарната Нина Симон с изпълнението на нейната песен „Ain’t got no, I got life“. Лиза е вече на 55 годишна възраст и още от малка започва да следва стъпките и примера на майка си, въпреки не особено добрите им отношения в различни етапи от живота – Нина Симон често пребивала дъщеря си, което принудило 14 годишното момиче да избяга. Именно тогава, Лиза била толкова депресирана и травмирана, че в нея се появили мисли за самоубийство. И все пак, тя се е справила с живота и в момента е сред големите имена на световната сцена, като напълно осъзнава каква величина е името на майка й. На сцената Лиза е магнит. Изпълнена с енергия, в бързите песни би могла да наелектризира, а в бавните могат да се забележат всички нотки, възпроизведени от тежкия живот, който е имала. Гласът и песните й крият история. На това станаха свидетелите на Банско Джаз Фест, защото Лиза Симон винаги е една и съща – добра и пееща от душа с класа.


Другото популярно име от същата тази вечер бе на британската група „Мат Бианко“. Те се сформират през 1983 г. и са известни с латино елементите, примесени в голяма част от джаз творчеството им, което се състои от цели 15 албума. Познати са на българската публика от предходни участия в страната и въпреки промените в състава през годините, ядрото Марк Райли продължава да движи Мат Бианко с неуморна сила. Те не само изпълняваха своите песни пред публиката в Банско, но и поддържаха позитивното настроение с бързите ритми, а централната фигура на сцената, Райли, дори за момент не прекъсна своите танци. Джаз фест Банско винаги залага на висококласни изпълнители и за това присъствието на Мат Бианко не е случайно. Чрез тях и тяхното изпълнение площадът на града се превърна от джаз фестивал в празник на джаза. 
Comments

comments