От 1 август Биткойн смени софтуерът си, което според анализатори доказва, че криптовата валута НЕ е надежден склад за валутата.

Защо не?
Тъй като могат да го променят по всяко време, да се изтриват монети, да се изключват миньорите, да се създават повече монети и т.н.

Това не са свойства на неща, които имат действително значение и постоянство.

Вече е доказано от самия Биткойн, че дните му са преброени. Валутата успя да преживее предизвикателството от началото на месеца, когато раздели блокадата на две. Сега имаме БТК срещу БКК, тоест две различни блокчета. Това, което излиза наяве сега, е, че биткойнът не е надежден. Кошчето може да бъде променяно по всяко време. Биткойн всъщност не е ограничен от законите на математиката – както се изтъква. Той по-скоро може да бъде променен по всяко време с консенсус от разработчици или миньори, които се възползват от схемата. С други думи, Биткойн е схема. Тя може да бъде променена. Не е постоянна. Не е реална. Хората, които описват Биткойн като бъдещето на парите, нямат представа за какво говорят.

Валутата се изстреля до $ 4000, тъй като хората, които го използваха бяха убедени, че криптиращата валута, подкрепена от нищо, е магическа вечна машина за движение, която ще направи всички богати, ако те просто купуват повече от нея.

Търговският терен за Биткойн сега отразява задвижването, предизвикано от балона dot-com: „Ипотекирайте къщата си! Купете Bitcoin! Никога няма да ви се налага да работите отново!

Сделки за дълг на жилища. Дори морската компания за морски транспорт в Южна Китай. Говорим за убеждаване другите хора да се разделят с парите си и да се спекулира с нещо, което само възлиза на стойност, защото все повече хора се застъпват за него.
Изгражда се идеята, че тази валута ще продължи да се издига завинаги. Никой не мисли за факта, че „печалбите“ на Биткойн не са реални, докато не продадете своя Биткойн. Преди да го направите обаче, всичко, което наистина сте купили, е запис на споделена цифрова книга, наречена „блокче“. И само много малък процент от хората могат да продават своите Биткойни, без да разбиват стойността на целия пазар, което означава – от Дефиниция – може би 98% от онези, които мислят, че са богати, в крайна сметка се заклещват. Те ще бъдат онези, които ще пазят своите Биткойни, докато балончето се спука и валутата стигне до нула.

Проблемът с балончетата, че всички те се основават на ирационално раздразнение и поради това времето на евентуалния им колапс никога не може да бъде предсказано с рационален или логически анализ. Биткойн ще се срине в един грандиозен момент, но преди това да се случи, той все още може да нарастне, тъй като все повече и повече хора го купуват. И все пак колкото и да е висока цената му, постоянното промотиране за все по-голямо нарастване спира хората да го продават . По този начин цялото нещо се превръща в схема на Бърни Мадоф Понзи, която може да оцелее само ако хората са убедени, че не трябва да продадат своите Биткойни.

Алчността е силен мотивиращ фактор за хората, които смятат, че са открили магически бърз достъп до безкрайно богатство. Както винаги, те ще научат много скъп урок в някакъв момент, но до деня, когато това стане, всички те мислят, че са гении.

Comments

comments