Мечтали ли сте да научите папагала си или канарчето на някакви трикове? Японските учени Шигеро Уатанабе, Джунко Сакамото и Масуми Уакита имали същата идея. През 1995г. те публикуват труд, описващ техните експерименти върху осем гълъба, които били обучени да разпознават разликите между картини на Пикасо и Моне. Като оставим на страна факта, че дори не всички хора могат да вършат това, експеримента е доста забележителен.

Най-напред, учените показвали снимки и видеа на картини на художниците. Едната група гълъби, кълвяла при показа на картина на Пикасо, а другата – на Моне.

Гълъбите успели да достигнат до 90% точност! Ключът в познаването е, че гълъбите успявали да направят разликата в стила на художниците, защото резултатът не се променил, когато им били показали същите картини, но в черно-бяло.

Вторият кръг на експеримента бил с изцяло нови гълъби, които били възнаграждавани, само когато успявали да познаят правилния художник. Тези животни не се водят за особено умни, но отново достигнали над 90% точност.

 

Pablo Picasso, Les Demoiselles d’Avignon, 1907, Museum of Modern Art

Claude Monet, Impression, Sunrise, 1872, Musée Marmottan Monet

 

dailyartmagazine

 

 

 

Comments

comments