Музеят „д’Орсе” вече е по-предпочитан от „Лувъра”

Номинация извади на първо място сред музеите в света, пред знаменития „Лувър”, музеят „д’Орсе” в Париж. След него и „Лувъра”, в тази класация се нареждат музеят-мемориал в Ню Йорк и „Метрополитън музей”.

На трето място в номинацията е „Метрополитън музей“- Ню Йорк


„Д’Орсе”, или Музеят на Орсе е основан през 1986 г. , на левия бряг на река Сена.

В музея са изложени творби на френското изкуство от периода от 1848 до 1914 г.,включително картини, скулптури, декоративни изделия и фотографии. „Д,Орсе” съхранява най-богатата колекция в света на произведения на импресионисти.

През 2013 г. е бил на 17-то място по посещаемост в света, с около 3,5 млн. посетители.

На мястото на музея преди е бил Дворецът на Орсе, кръстен на града Орсе, близо до Париж. До Парижката комуна в него се помещавал Държавният съвет на Франция.

Най-любопитното е, че сградата на музея е построена като железопътна гара – Gare d’Orsay, за Световното изложение през 1900 г. В периода 1900 г.-1939 г. тази гара е била действаща – обслужвала жп линиите в Югоизточна Франция.

„Лувъра“ заема второто място в номинацията „Избор на пътешественика“ за  2018 г.

От 1939 г. по технически причини – несъответствия с новите параметри на жп магистралите, започнали да я използват само като възел за транспорт към парижките преградия. Известно време работила и като пощенска станция. През 1973 г. затваря врати, същото става и през  1977 г. , когато френското правителство решава да преобразува сградата в музей, който е официално открит на 1 декември 1986 г. от президента Франсоа Митеран. Към музея е изградена подземна Гара на Музея на Орсе – Gare du Musée d’Orsay.

Сградата е дело на архитекта Виктор Лалу. Представлява метална конструкция с каменна фасада в църковен стил. Всъщност, очевидно е и повлияването от архитектурата на „Лувъра”.

Въпросът е, защо старият великолепен Лувър загуби съревнованието с „д’Орсе”, според класация на туристите във френската столица?

Според анкетата, той бил предпочетен, защото бил по-подреден от „Лувъра”. Различните видове изкуства били разделени и по този начин всеки можел да избере според интересите си, и лесно да открие онова, което иска да гледа, вместо да се лута от зала в зала в „Лувъра”.

Източник:Cross.bg, снимки Facebook

Comments

comments