Над 20 гайдари и кукерска група с 50-годишна история участваха в програмата на третото международно издание на фестивала на любителското фолклорно изкуство „Морско надиграване и надпяване – На мегдана в Албена“.
В тазгодишното издание се включиха близо 700 души от 50 фолклорни групи от всички региони на страната, както и от Румъния“, сподели за Sofiapress, Ани Стоянова, организатор на фестивала.
Главната цел на фестивала е представяне и утвърждаване на българския фолклор, традиции, носии и културно наследство, както и представяне на чуждия фолклор и култура в нашата страна.

Фестът  продължи до 6 септември на сцената на зелената поляна до хотел Добруджа и  поднесе истински букет от фолклорни танци и песни за гостите на комплекса.
Концерти в отделните вечери изнесоха фолклорните изпълнители Здравко Мандаджиев и Ивелина Колева.
На 2 септември гайдарският състав „Големите гайди“ към архиерейското наместничество в Асеновград дефилира из комплекса, с идеята повече гости да се насладят на красотата на родния ни фолклор (Видео).

 

Ден по-късно зрелищна разходка из Албена направиха и 25 души от кукерската група „Кукери Джинотъ“ към Народно читалище „Изгрев – 1958“ от село Дженот.
Във всяка една от вечерите многобройни гости на курорта се насладиха на певчески групи, танцови състави, ансамбли, вокални групи, индивидуални изпълнители и певци в областта на фолклорното изкуство (Видео).

Comments

comments