снимка: prestonhollow: Салвадор Дали

Известните личности до голяма степен не познават лукса, наречен личен живот, който да бъде скрит от обществото. Все пак обаче, както във всяко правило, така и в това твърдение има латентни изключения. Нещо повече – дори след смъртта на знаменитостите излизат още повече интересни факти за живота ѝм. Ето някои такива за едни от най-големите имена сред артистите:

Жорж Брак

снимка: wikiart

Жорж Брак е бил първият човек, който, приживе, има творба, която е представена в Лувъра.

Леонардо да Винчи
е бил вегетарианец и се е борил за правата на животните. Купувал е птички, само, за да ги пуска на свобода. Освен това, италианецът е оставил след себе си по-малко от 30 рисунки, като дори не всички от тях са довършени. Все пак, са намерени и стотици негови скици, бележки и чернови. Какъв впечатляващ процент на успеваемост – по-малко от 30 картини, но то какви?

Салвадор Дали
 е вярвал, че той самият е превъплъщение на мъртвия си брат. Вероятно заради това има силует или сянка на Дали във всяка негова риунка. Впечатляващо е, че има над 1500 картини, като почти всяка една от тях се счита за шедьовър.

Пол Гоген

 е работил по Панамския канал.

Творбата на Анри Матис – „Лодка“

снимка: Truthorial (2-рата снимка е творбата, но наобратно)

е стояла обърната наобратно цели 46 дена в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Все пак, след повече от месец и половна, картината била сложена както трябва. По-добре късно, отколкото никога, нали?

Бащата на Клод Моне
не е одобрявал творбите му и е искал синът му (Моне) да бъде търговец на храни. Светът на изкуството трябва да е благодарен, че французинът не се е повлиял от желанията на баща си.

Пабло Пикасо
 е имал цели 27 (на испански) имена. Само изброяването ѝм е достатъчно, за цяла статия – Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Руис и Пикасо. А първата, изречена от него дума, е била испанската дума за молив, тънка четка.

Джаксън Полък 

снимка: pinterest

 често е рисувал своите творби чрез цигари. Това значи да смесваш удоволствието с работата.

Статуята на Огюст Роден – „Бронзовият век“
е била толкова реалистична, че хората си мислели, че френският скулптор е вградил истински човек в нея. А, може и да е било така.

Уилард Уиган

снимка: IMBD

 е английски артист, който работи между всеки удър на сърцето, за да не разрушава това, което създава. Той използва ориз или песъчинки, за да създава своите уникални скулптури, чийто размер е миниатюрен

Comments

comments