Носиите са от средата и края на XIX век и се намират в с. Елешница, Разложко

Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите частни колекции от автентични народни носии. Дрехите, които са основно от средата и края на XIX век, двамата издирват и купуват от наследници на хора, които са ги носили от цяла България и от съседните Гърция, Македония и Сърбия.

Иван Чанков и Петър Кърпачев започват да колекционират носии, украшения и оръжия от Балканите, изработвани през XIX и началото на XX век, преди няколко години. Колекцията им вече наброява десетки автентични костюми и аксесоари към тях,много от които те обличат на празници и събори.

Носиите от средата и края на XIX век

 Още от дете Иван Чанков се е занимавал с носии, кукери, от Великден  е тръгнало всичко, та чак до това което е сега. В колекцията на двамата приятели може да се види една много елитна и много рядка носия мияшка от Галичник, с оригинални накити по нея.Също така има и много редки носии от Горна Река Македония и Пиринска Македония – споделя Петър Кърпачев.

За да не бъдат унищожени или откраднати най-ценните носии и аксесоарите към тях, както и оръжията, се съхраняват в сейфове. Голяма част от самите накити и оръжията през времето са изчезнали от България и сега по един или друг начин ги връщат обратно при тях.

Двамата приятели продължават да обогатяват колекцията си с помощта на сдружение „Хайдути“, което съхранява българските традиции.

Източник:BNT.bg

Comments

comments