Откритията са важни за развитието на живота на Земята

* Нанороботи убиват ракови клетки

Бе описан метод за използване на автономни ДНК наноботове, способни да  убиват ракови клетки в опитни мишки. Те се инжектират венозно в телата на обектите,след което са способни да откриват и да инжектират туморите с лекарства, които ограничават достъпа им до кръв. Ако е успешна, тази нова концепция ще бъде огромен пробив в лечението на рака.

* Възстановиха зрението на пациенти

Лекари възстановиха зрението при двама пациенти с макулна дегенерация на очите./Проблем с дегенерираща тъкан/. Учените са приложили уникален нов метод на лечение, който е използвал стволови клетки. Надеждата е,че това ще даде началото на нов и достъпен метод за лечение на зрението в цял свят. Двамата пациенти са страдали от състояние, известно като макулна дегенерация, което обикновено се получава с напредването на възрастта и което е отговорно за около половината от всички случаи на слепота.

*  Откриха следи от най-древния живот на Земята

През изминалата година учените откриха молекулярни следи от същества, които са живели преди повече от половин милиард години, които хвърлиха светлина на картината на загадъчния свят, довел до появата на някои от първите животни на Земята. Откриха следи от мастни молекули в някои вкаменелости, енигматичните форми на живот от Едиакарския период.

* Създадоха изкуствени ембриони от стволови клетки

Учени от университета Кеймбридж във Великобритания създадоха пълноценни ембриони на мишки  по изкуствен път, използвайки единствено стволови клетки от други ембриони. Това на практика означава, че зародиши на бозайници са създадени, без да се използват сперматозоиди и яйцеклетки.

Постижение, което може изцяло да предефинира идеите за това, как би могъл да се зароди животът, и какво сме способни да постигнем чрез използването на стволови клетки.

* Доказателствата за течна вода на Марс

Учените за пръв път откриха доказателства за наличието на вода в течно състояние на Марс.

Червената планета

Те смятат, че това е езеро с диаметър около 20 км., разположено на южния полюс на планетата и скрито от дебела ледена шапка. Определят откритието като много важно, заради възможността там да съществува живот. Откритието е направено чрез използването на радарния инструмент Marsis, от борда на орбиталната станция Марс Експрес.

* Първото клониране на маймуни

Изследователи в Китай са успели да клонират две бебета маймуни от вида на макаците. Постижениетое от важно значение, тъй като за първи път се създават примати по този начин. Клонирането на бозайници ще стане факт в близко бъдеще и мнозина се опасяват от злоупотреби.

Джонг Джонг и Хуа Хуа

Дългоопашатите макаци Джонг Джонг и Хуа Хуа са напълно идентични, а събрани заедно, имената им съставят думата за китайската нация на мандарин.(Zhonghua). Учените към Китайската академия на науките смятат, че клонираните примати ще бъдат много полезни при изследванията на различни наследствени болести, автоимунни и онкологични заболявания.

* Огромен метеоритен кратер

На около 1 км под ледник в Гренландия е открит огромен кратер от сблъсък с  железен метеорит. Диаметърът му достига 31 километра. Откритието е направено по времена топографски измервания в Гренландия с помощта на радар, монтиран на самолети способен да улови радиовълните, които преминават през леда и се отразяват от твърдата повърхност на острова. Това откритие ще помогне на учените да намират нови доказателства за метеоритни сблъсъци в миналото и да разберат повече за въздействието на подобни катаклизми върху развитието на живота на Земята.

Източник и снимки:DarikNews, Pixabay, bTV

Comments

comments