От началото на годинатаса съставени над 1,1 милион електронни фишове и актове

Глобите към КАТ скачат двойно, ако нарушителите на пътя не ги платят до месец. С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове. За да се съберат глобите, контролът трябва да  се затегне.

 Новите предложения са, ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50%. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта да се плаща целия размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Това предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата.

-„Всички намаляват в района на камерите на КАТ. В момента, в който се подмине камерата,ускорението започва отначало. Тези стационарни камери станаха едва ли не част от 100-те туристически обекти в България. Всеки, който мине, ги знае. Може би трябва да му заверяват книжката, че е минал оттам“ – отговори експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

 Все повече нарушители и милиони неплатени глоби. Такава е равносметката на пътя. От началото на годината са съставени над 1,1 млн. електронни фишове и актове. В същото време, всеки втори шофьор,нарушил правилата, не плаща глобите си. Това показват официалните данни. От средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява а събере не повече от 90 млн. лв. Сега са решени да затегнат контрола. При справка в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени санкции. Често обаче честитките не достигат до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя полицаи, оборудвани със специални таблети.  -„Разбират, че имат неплатени задължения чак, когато бъдат спрени на място. Една глоба няма как да има превантивен ефект, ако тя не се събира. Колко дължиш няма значение, ако знаеш,че може да не платиш. Увеличаването на глобите безкрай очевидно не дисциплинира водачите, за да имаме ефективна система, ни трябва ефективна събираемост, а невисоки глоби“, категоричен е експертът по пътна безопасност Илия Тодоров.

1,1 млн. актове са съставени от началото на годината

 В безуспешното издирване на нарушителите държавата губи. Не само от не събрани глоби, а и от опитите за събирането им.Идеята е, ако два пъти не открият нарушителя на адрес, честитката да се качва в интернет. И така да се счита за връчена. От тази дата ще текат и сроковете,определени от закона. Ако не се плати, задължението е предвидено да бъде изпращано в Агенцията по приходите. Там ще се образува изпълнително дело. Въпросът е как и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните съдебни изпълнители Приходната агенция няма да може да смогва. „НАП е много натоварена институция. Има да събира милиарди и има някаква приоритетност на тези взeмания“, коментира Георги Дичев от Камарата на ЧСИ. Затова от Камарата на Частните съдебни изпълнители предлагат с писмо до МВР и Финансовото министерство да се налага запор при най-тежките случаи.

Източник: NOVATV;skorosr.bg

Comments

comments