Волен Сидеров(ляво), Светлин Гугов(в средата) и Калин Николов (дясно)

 

 

Тази вечер 21 март, в галерия „Стил“ се състоя откриването на „Самотният император“, изложба на Димитър Казаков-Нерон.

На откриването на събитието бе поканен изкуствоведът Калин Николов, който сподели личните си спомени от срещата със знаменития български художник. Най-силно от неговото слово се открои разказът, в който Димитър Казаков-Нерон произнася реч за значението на древните култури, за естеството на духа, за бунта да си различен, да си нескромен, че скромните са мишките на сивото време. По думите на господин Николов, Нерон прави това в Националната художествена галерия, стъпил на две дървени маси, които сам слага една върху друга. История, отлично онагледяваща същността на художника.

Художник – стихия! Със своите над 15 000 творби и несломим дух той е изключително продуктивен. Това е един човек, който е рисувал цял живот и не е изпаднал в депресия дори когато не са допускали негови картини на изложби, откри изложбата Волен Сидеров – съдружник в галерията.

Големият интерес към събитието в галерията на Волен Сидеров и галеристът Светлин Гугов беше породено от непоказвани до този момент шедьоври, съчетаващи елементи от българския фолклор, кубизъм и неподправената натура на човека. Те са събирани лично от куратора Светлин Гугов, който приканва всеки, който има интерес към изобразителното изкуство изобщо, да разгледа изложбата. Според него тя включва творби, достойни за музей.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Повече за Димитър Казаков – Нерон и неговото творчество очаквайте скоро на сайта на sofiapress.com.

 

 

Виолета Цолова

Comments

comments