На дневен ред е най-старият металургичен комбинат в България

Древен рудник се е появил при разкопки в района на „Меден рид“ близо до възвишението „Бакърлъка“. Откритието направено от  археолозите Петър Лещатов и Красимир Ников, доказва че в древността Созопол е бил един от най-големите металургични и рудодобивни центрове в античния свят, пише Dariknews.  Находката датира от първите десетилетия от създаването на Аполония. Там са били разположени известните и най-богатите в класическата древност рудници – обясняват експертите.

Дължината на Рудно поле е около  километър и двеста метра – без тунели, с открити шпричове. На северния скат на самия изкоп, от който древните миньори добивали рудите, са открити два вида пещи – едните – служещи за т.нар. „пържене“ /отстраняване на сярата от концентрата/, а другите са т.нар. топилни.

Откритията показват, че още през архаичния период  започва интензивно разработване на рудните залежи в „Меден рид“, което свидетелства за технологичния напредък  в областта на металурията –съобщава Димитър Недев – директор на Археологическия музей в Созопол и подчертава, че със същата тази техника именно в стария Созопол е направена отливката на колосалната статуя на бог Аполон,  чиито автор е древногръцкия скулптор Каламис. Статуята е украсявала централния храм в Аполония.

Находката сама по себе си е уникална, като най-старият металургичен комбинат открит в България.

Comments

comments