На 6ти сепрември от 19:30 в клуб Gramophone, ще можете да видите едни съвем откровени абстрактно-експресионистични творби, дело на Невена Няголова.

Невена Няголова е художник и дизайнер, израстнала в София и от доста години живее и работи в Канада. Още докато учи в художествената гимназия, започва да се интересува от абстрактното изкуство и дирекното влияние, което то има над всеки един от нас – като цяло интерактивността и по-специфично диалозите, към които една творба може да подтикне заинтересования зрител.
Особено интересно е как те са толкова многобразни, даже за един и същи човек в различните му състояния.
Художничката споделя пред Sofiapress: „Творбите ми като начало са израз на моите впечатления и чувства. Може дори да се каже, че това, което се случва докато рисувам е един разнообразен вид катарзис, чрез който аз работя над душевното си състояние, над това което изпитвам вътре в мен“. Няголова споделя, че харесва абтрактното изкуство, защото символиката в него е минимална и един зрител трябва да интерпретира това, което вижда на по-дълбоко ниво и ако творбата е добра, той или тя може да се докосне до своите собствени емоции и преживявания. „И точно това най-много ми харесва, когато излагам картините си и провеждам разговори с хората – понякога има сходни интерпретации, но най-често всеки вижда и чувства нещо различно. Това, че нищо не неизменно, за мен е най-вълнуващото“.

Невена Няголова е участвала в многобройни изложби, най-вече в Канада, но тази е първата в България. Тя коментира, че се е установила в Канада и не е решила все още дали ще се върне в България. Всяка година обаче, не пропуска да посети страната си. „Освен времето прекарано с приятели и роднини, много ми харесва културата и начина на мислене и как хората са по-близки един към друг. Винаги се чувствам „вкъщи“ когато съм в България“, сподели Невена за Sofiapress.

Изцяло подготвени и изработени в София, творбите в предстоящата изложба са повлияни от всичко, което се случва около Невена и отразяват нейните най-скорощни усещания. И така, сряда вечер, зрителят може да се потопи в този свят на цветове и вълнения, дори да открие свои чувства и да интерпретира нещо негово повлияно от вдъхновението на художничката – да си вземе късче свят и да си създаде свой собствен.
Картините са смесена техника – акварел и туш – и за първи път в такъв голям размер.

Comments

comments