На днешната дата преди 43 години президентът на САЩ Ричард Никсън подава оставка, заради аферата Уотъргейт.

Това е първият и единствен случай в американската история, в който президент подава оставка. При създадената ситуацията обаче това беше по-добрият вариант за Никсън. Алтернативата е импийчмънт, което щеше да го направи вторият свален президент в САЩ.  Никсън никога не признава, че е извършил нещо незаконно, но твърди, че е направил грешни преценки.

Аферата „Уотъргейт“ е свързана с незаконни действия на Комитета на Републиканската партия по време на президентската кампания през 1972 година в Америка. По конкретно, същата година вестник „Вашингтон поуст“ изнася информация, на ФБР, че сътрудници на Републиканската партия са шпионирали и саботирали множество кандидати за президент на Демократическата партия като каст от операция, която по-късно става известна като аферата „Уотъргейт“.

На 17 юни 1972 г. петима мъже правят опит да проникнат в централата на Демократическата партия в хотелския комплекс „Уотъргейт“ във Вашингтон, където се помещават и много канцеларии. Впоследствие двама журналисти от „Уошингтън поуст“ – Боб Удуърд и Карл Бернстайн, разкриват, че въпросните мъже са анегти от ЦРУ и по време на кандидатпрезидентската кампания републиканците са подслушвали предизборния щаб на демократите. Следите водят към Белия дом.

Връзката между скандала с взлома и набирането на средства за предизборната кампания на президента е раздухана от пресата, чиито разследвания наливат масло в огъня и водят до силни политически трусове.
С помощта на анонимен информатор с прякор „Дълбокото гърло” журналистите от „Уошингтън поуст“  разкриват, че по време на кандидатпрезидентската кампания републиканците са подслушвали предизборния щаб на демократите и че Белият дом и министерството на правосъдието са били осведомени за незаконното проникване в „Уотъргейт” и за опитите да се потули скандалът.

След години се установява, че информаторът, наричан „Дълбокото гърло“ е бившият заместник-доректор на ФБР- Марк Фелт.

 

Comments

comments