Мария Габриел: Трябва да се направи всичко срещу евентуална намеса в евроизборите

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи на 5 декември плана за действие на Европейската комисия за борба с онлайн дезинфрмацията.

На пресконференцията Мария Габриел подчерта, че трябва да се положат всички усилия за гарантиране на ненамеса на предстоящите  през 2019 г. избори за Европейски парламент.

„В плана за действие, който представяме днес, се предвижда създаването на система за ранно предупреждение, както и мониторинг на прилагането на Кодекса за добри практики за борба с разпространението на дезинформацията онлайн. В периода януари-май 2019 г. мониторингът ще е месечен,съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от Кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като Европейската комисия ще провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги /ERGA/. Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира,че платформите изпълняват своите ангажименти. Няма да се поколебаем да предложим нови мерки, ако не видим ясни и измерими резултати”, заяви комисар Мария Габриел.

Планът за действие за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти. Според Мария Габриел тяхната работа е от съществено значение за справяне с дезинформацията. Тя призова също така държавите членки да положат усилия за подобряване на медийната грамотност. В този контекст ще се проведе и Европейска седмица на медийната грамотност през 2019 година. И допълва още „Способността за противодействие на дезинформацията се основава и на уменията на гражданите като критично мислене, анализ, медийни умения, което им позволява да вземат информирани решения, за което са нужни много усилия в тази посока”.

„Правилното и ефективно изпълнение на плана за действие ще допринесе за наличието на прозрачна, разнообразна и надеждна информация в съответствие с европейските ценности и свободи. Необходим е всеобхватен подход в борбата с разпространението на дезинформация онлайн, който да включва координирани действия както на национално, така и на европейско равнище”, заяви Мария Габриел.

Мария Габриел спечели трети мандат за зам.-председател на Бюрото на ЕНП Жени

Припомняме, че само преди дни българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел бе преизбрана за трети път за заместник-председател на ЕНП Жени на проведения в Любляна конгрес на организацията. Тя спечели вота с най-много гласове и така ще бъде първи заместник-председател на Бюрото на ЕНП Жени за следващия тригодишен мандат.  Тогава тя сподели , че преизбирането  й, го приема като оценка за  свършената от нея работата  в предишните два мандата, но и като отговорност да продължава да отстоява още по-решително каузите, свързани с правата на жените. За председател  беше преизбрана единодушно Дорис Пак.

Източник: БНТ novinite

Comments

comments