Rembrandt van Rijn in The Hermitage Museum, Amsterdam on 16 May 2018. Photo by Koen Van Weel/AFP/Getty Images.

През 2016г, холандският колекционер Жан Сикс поръчал портрет на неидентифициран млад мъж от 17 век, по време на търг на Кристис (Christie’s) в Лондон. Предпродажбената цена на картината варирала между 15 и 20 хиляди паунда. Творбата била класифицирана като част от „школата на Рембранд“, но Сикс, експерт по стари шедьоври на изобразителното изкуство, заподозрял, че неподписаната картина е на самия Рембранд. 

Rembrandt van Rijn, Portrait of a Young Gentleman, 1634 or 1635, private collection

18 месеца по-късно, след сериозно изследване, включващо проби от картината и рентгенова радиография, Сикс издал книга, в която защитава тезата, че „Портрет на млад господин“ трябва да бъде преписана на Рембранд. Редица експерти застанали зад него, подкрепяйки го заедно с професор Ърнст ван де Ветеринг, който е известен с Проектът за изследване на Рембранд и неговите познания за художника се считат за най-авторитетни. Ако техните твърдения са верни, то би се оказало, че „Портрет на млад господин“ ще е най-новата открита картина на художника за последните 44 години. И ще струва милиони.

Твърди се, че портретът е нарисуван през 1634 или 1635 година, когато Рембранд бил в края на 20-те си години. Според Барт Х. Мейерт от Ройтерс, възможно е творбата да е изрезка от по-голяма картина, вероятно включваща и съпругата на въпросния „млад господин“.

Сикс има силна връзка с Рембранд. Негов предшественик, също носещ името Жан Сикс, е бил кмет на Амстердам, портретиран от самия художник през 1654г.

Comments

comments