Националната портретна галерия в Ню Йорк представя изображенията на една от най-разпознаваемите фигури в света.

Малко поп изпълнители стигат до глобалната култура като Майкъл Джексън. Музикалното му влияние е световноизвестно, но повечето художествени произведения за него остават невидяни и неразработени. Кралят на попа е сред най-изобразяваните фигури в съвременното изкуство. „Майкъл Джексън: На стената“ има за цел да промени това. Изложбата, която се открива в Националната портретна галерия в Лондон, изследва как иконата влияе на съвременното изкуство.

снимка: Facebook

Включени са творби на художници, като Анди Уорхол, Кехинд Уайли, Дейвид Хаммонс, Глен Лигън. Изложбата задава въпроса защо Джексън продължава  да влияе на въображението на художници, почти десетилетие след смъртта му. Много от произведенията принадлежат на частни колекции и никога не са били публично изложени.

Всички включени художници, въпреки това, че са от различни поколения, части от света и използват различни техники, са вдъхновени и очаровани от личността Майкъл Джексън и неговите произведения.„, съобщава директорът на Националната портретна галерия Николас Кулинан, пред изданието artnet.

Анди Уорхол е първият художник, който рисува звездата през 1982 година. Кехинд Уайли прави портрет на Джексън в броня на кон, преди смъртта му през 2009год. Творбата е завършена посмъртно.

В изказване пред BBC Кулинан заяви, че подборът на творбите за изложбата  е направен постепенно чрез разговори с различните участници.

Това е първата изложба, подготвена от директора след поемането на поста му през 2015г. Тя отвежда музея в друга посока. За музей, който се основава на исторически важни изображения и национални фигури, изложбата за американска поп звезда е непозната територия.

Тази изложба открива нови пространства за художниците, изкуството и идентичността. „, споделя Кулинан.

 

Comments

comments