На 10 юли в Пловдив ще отвори врати nовата галерия “Галерия & арт клуб Savov”. Откриването в града под тепетата събира плеяда от звездни имена – специално за събитието пристига италианецът Албино Пити, както и българинът Николай Янакиев, чиито картини красят „Уфици” във Флоренция.  

Албино Пити е художникът, който през 2012 г. рисува върху тролейбус от градския транспорт в София, за да подкрепи инициативата „София Европейска Столица на Културата 2019” идва в Пловдив. Сега италианецът има шанс да направи жест към истинската европейска столица на културата – Пловдив. Поводът за гостуването му е откриването на  новата галерия под тепетата – галерия „Савов”.

„Да привличаме туристите с изкуството, а не с чалготеки” – е замислил нейният създател Божидар Савов. Той е историк, автор на книги и ценител на изкуството, като меценат и филантроп. Сега, броени месеци преди Пловдив да стане Европейска столица на културата, той сбъдва мечтата си да има собствена галерия. – „Събитието Европейска столица е колосално за града ни, това е шансът да покажем на света каква култура имаме” – споделя още галеристът.

на фотографията: Божидар Савов

„Няма да продавам сувенири, бижута и кинкалерии” – идеята на Савов е да показва само качествено, стойностно и скъпо изкуство. За първата си изложба подбира едни от най-утвърдените творци – пловдивчаните Васил Стоев, Лили Кичукова, Николай Няголов, Милена Мишева съпруга й Колю Мишев, Георги Урумов. Най-младата авторка е Мария Иванова – тя е само на 25 години и в момента е студентка в Художествената академия в София. Баща й е Иван Иванов Йоани. Наскоро той бе на корицата на елитно американско списание, което разказа за творбите му в специален репортаж.

Свои платна на вернисажа ще покаже и Николай Янакиев – първият български художник, продал своя картина в „Кристис“. Други негови творби вече са собственост на галерия „Уфици” във Флоренция. Майсторката Нина Лашовска също пристига в Пловдив, за да покаже колоритните си скулптори от дърво, алуминий и стъкло. Познавачите на изкуството са чували и името на Тома Ненов. Художникът отскоро е в Пловдив, но дълги години работи със съпругата си Уляна Ненова – Тодоров в Италия. В първата изложба на „Савов”, дамата ще покаже своите творения от фин пастел.

„Имах идея за откриването да направя една палитра от дърво – 1/1.50 метра – а художниците да рисуват върху нея с бои. След това да закача „творбата” им на фасадата отвън,“ –  разказва галеристът. Идеята му обаче бързо се променила и се отказва от експеримента – „Само си представих в какво ще превърнат изложбената зала. Трябваше да ремонтирам отново цялата зала”, смее се галеристът.

 

Comments

comments