Френският министър приветства пробива на изложбата в Иран сред напрежение, породено от ядрената война. 

Лувъра откри изложба в Техеран, обявена за първата голяма изложба на голям западен музей в страната, тъй като френската културна дипломация процъфтява, въпреки напрежението между Иран и Европа по отншение на ядрената сделка.

Изложбата в иранския национален музей, която отпразнува своята 80-та годишнина, включва 50 произведения на изкуството, включително 2400-годишен египетски сфинкс, бюст на римския император Марк Аврелий, ирански произведения и рисунки на западни творци, включително Рембранд и Делакроа.

Френския външен министър (ляво) Снимка: Атта Кенаре

Направен за представяне на творби,  проследяващи създаването на Лувъра от 1793 г. до днес, изложбата се появи един ден след като френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан пристигна в Техеран, за да открие изложбата и да привлече пресслужбата по програмата си за противоракетна отбрана, получи „скално посрещане“ . На една официална среща той развали традицията и се появи с военна униформа и всички вестници го нарекоха „груб гост“.

Описвайки четири месечното щоу като „изключително културно и дипломатическо събитие“ за Иран и Франция, Лувърът заяви, че изложението е резултат от споразумението, подписано между двата музея и организацията на културното наследство, по време на посещението на иранския президент Хасан Рухани във Франция през 2016г. след затваянето на ядрената сделка между Иран и Запада.

В бурния океан на международната дипломация, културната дипломация е фактор, на който трябва да дадем светлина“ каза Ле Дриан по време на частното откриване във вторник, ден преди изложбата да отвори врати за посетители.

Лувърът е в основата на културния обсег на френското правителство. Френският президент Емануел Макрон откри новия музей Лувър в Абу Даби, съюзник на регионалния археологичен враг на Техеран, Саудитска Арабия. Френският министър на културата заяви по-рано този месец, че най-прочутата изложба на Леонардо да Винчи, „Мона Лиза“, може да продължи непостоянна обиколка на Франция, след като прекара почти 500 години в Париж.

Наскоро бе съобщено, че Макрон се е съгласил да даде назаем гоблена Bayeux за шоу във Великобритания, докато музеят му в Нормандия е подложен на ремонти.

Жан-Люк Мартинес, директорът на Лувъра, заяви пред AFP, че „връзката между Франция и Иран е стара и дълбока, защото е била пионер на археологическото проучване (в Иран).

Франция изглежда сега е между чука и наковалнята. Под натиска на Доналд Тръмп, който се закле да извади САЩ от сделката, ако Европа не „фиксира“ споразумението. Франция пък натиска Иран да проведе разговор по програмата си за ракети и регионалното участие.

Ле Дриан сподели преди пристигането си в Техеран, че Иран рискува да се изложи на нови санкци, ако не склони да обсъди своята програма за ракети.

 

Comments

comments