Скулпторът Джонсън Цанг продължава да прониква в границите на реализма чрез  своите скулптури на изкривени лица, които са опънати и отворени по сюрреалистичен начин. В последната си поредица „Отворено съзнание“ Цанг включва жестове на ръце и метафорични материали като растящи листа и плискаща вода, за да предаде усещането за откритост в неговите скулптури.

Художникът споделя, че винаги е бил креативен, но поради ниските си успехи в училище, той първоначално се фокусира върху търговската работа с климатични системи и фритюрници за картофи.

Артистът за пръв път взема урок по моделиране на глина през 1991 г., по време на тринайсетгодишната си служба като полицай.  ,,Глината изглеждаше приятелски настроена към мен, чуваше всяка дума в съзнанието ми и правеше  точно това, което исках. Всяко докосване беше толкова успокояващо. Чувствах, че докосвам човешка кожа. Намерих мир и радост в глината. Оттогава съм влюбен в нея“, описва Джонсън първото си преживяване с материала.
Сега Цанг е на 58 години и твори непрекъснато. С радост съобщава, че завършва по една скулптура седмично.

Творбите на Цанг използват предимно реалистични скулптурни техники, но придружени от сюрреалистично въображение. През последното десетилетие  авторът продължава да развива техниките си за улавяне на момент-чрез пръскане с бял порцелан и неръждаема стомана.
През 2011 г. и 2012 г., произведенията на Цанг „Купи от фантазия“ и „Пръскане на чудеса“ бяха отличени на Международния конкурс за керамично биенале 2011г. в Корея и през 2012 г. в Тайван. Цанг е първият китайски художник, който е получил и двете  престижни международни награди.

За презентацията е нужен JavaScript.

colossal

Comments

comments