Александър Калдер

Артистите създават необикновени и запомнящи се творения. Талантът ѝм е безспорен и достоен за възхищение. Факт е обаче, че повечето от тях са леко странни за другите хора. Някои артисти имат навици, които ни озадачават. Ето и няколко такива:

Александър Калдер е американски скулптор и художник, който е известен най-вече с изобретяването на движещи се скулптури (вид кинетична скулптура). Повече от любопитно е, че той е празнувал по два рожденни дена в една година. Причината за това се крие във факта, че по официални данни от кметството, той е роден на 22 юли 1898г. Неговата майка обаче заявява, че оттам са направили грешка и че всъщност той е роден един месец по-късно – на 22 август 1898г. В крайна сметка, Александър Калдер с радост е празнувал и на двете дати. 

 Салвадор Дали

Испанският художник сюрреалист Салвадор Дали е бил запленен от връзката между света на сънищата и реалността. Той определял произведенията си като нарисувани на ръка картини, вдъхновени от „снимки“ от сънищата, които има. Това го провокирало дори да си измисли своебразна тактика, която да му помага: слагал ключ над метална кутия и в момента, в който почвал да заспива, звукът от падналия ключ го събуждал. По този начин от една страна получавал минималната нужна доза възстановяване, а от друга имал възможността да възпроизведе върху платното моментално това, което е видял, докато е бил на ръба да заспи.

Грант Ууд

Грант Ууд е американски художник, чието творчество е главно насочено към селския живот на американския Среден Запад. Най-известната му творба е „Американска готика“. Ууд попада в този материал заради това, че за почти 10 години е живял на тавана в сграда на погребална агенция. Точно там е нарисувал и вече споменатата му най-значима творба. Имало дори нещо повече – той заменил предната врата с капак на ковчег, като дори сложил и ориентировъчен компас, за да се знае от хората точното местоположение на самия Ууд. 

Френсис Бейкън

Френсис Бейкън (няма нищо общо с философа, носещ същото име) е британски художник. Цялата му същност е била изградена от навици. Ставал рано-рано и започвал да рисува с часове, след това прекарвал време, захранвайки тялото си с алкохол и храна до ранните часове, като по този начин бил много социална личност и чести се запознавал с хора. Самият той признава, че обичал да твори с махморлук, защото му помагало. По-късно се разбира, че Бейкън е страдал от инсомния (безсъние), като приемал хапчета и четял готварски книги, за да се приспива.

Гилбърт и Джордж

Арт-дуото Гилбърт и Джордж са от Източен Лондон и са имали еднаква рутина всеки ден. Ставали в 6:30, обличали се стегнато и официално в поръчкови костюми. Посещавали едно и също място за хранене и си позволявали да поръчат различно за хапване само веднъж на три месеца. Всичко това се правело с цел пестене на време, което да бъде използвано за творчески цели. Дори посещавали супермаркет само няколко пъти годишно и се запасявали с нужното.

Comments

comments